
Wall Street torna a caure amb força aquest divendres, per sobre del 3%, després de registrar dijous el seu descens més important des del 2020, en un mercat que no aconsegueix recuperar-se dels aranzels anunciats per Donald Trump. En aquest escenari, els inversors estan atents a qualsevol novetat relacionada amb les tarifes recíproques, però també centren la mirada en les dades d'ocupació i en el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell.
- 18.257,643
- -3,04%
I és que la guerra comercial ja ha començat. El Ministeri de Finances de la Xina ha comunicat que imposarà un aranzel del 34% a tots els béns importats dels Estats Units a partir del 10 d'abril com a resposta a les taxes de Trump.
"La Xina insta els Estats Units a cancel·lar immediatament les seves mesures aranzelàries unilaterals i resoldre les diferències comercials a través de consultes de manera igualitària, respectuosa i mútuament beneficiosa", ha assenyalat.
En referència a això, des de Link Securities diuen que "la manera com s'han calculat els aranzels que en teoria s'apliquen als productes nord-americans a l'exterior és, almenys, molt poc ortodoxa (un nyap), cosa que entenem que ahir també va produir un sentiment d'alarma entre els inversors, que esperaven una anàlisi molt més tècnica".
A més, aquests experts emfatitzen que "si durant molt de temps es va pensar que l'amenaça de la implementació de nous i elevats aranzels era una eina de negociació que utilitzaria la nova administració nord-americana per treure profit dels seus socis comercials, tant l'actitud de Trump com la del seu equip han fet dubtar els inversors que així sigui i seran, per tant, les escenaris més probables".
En aquest sentit, Trump s'ha mostrat obert a negociar els agressius aranzels imposats als seus principals socis comercials, si aquests ofereixen alguna cosa "fenomenal". "Els aranzels ens donen un gran poder per negociar, tots els països ens han trucat", ha afirmat.
Amb tot, encara s'han de veure les represàlies que adoptin els països afectats. El que sí que és clar és que les noves tarifes provocaran importants revisions a la baixa de les expectatives de resultats per als propers trimestres. El mercat també tem que els aranzels elevin la inflació, afectin el creixement econòmic i acabin provocant una recessió.
"L'economia global ha entrat en un túnel fosc. Ningú no sap què segueix", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
"Alguns creuen que la Fed retallarà els tipus de forma agressiva per frenar la desacceleració econòmica, mentre que altres creuen que no els retallarà gens aquest any a causa de l'augment de les expectatives d'inflació. L'activitat en els futurs dels fons federals justifica el primer (la probabilitat d'una retallada al juny es va disparar al voltant del 9 amb la crisi financera mundial o la pandèmia a causa de la inflació", afegeix.
"Aquest repunt, més o menys, de la inflació, creiem que farà molt complicat que la Fed pugui en aquesta ocasió acudir al rescat de l'economia dels EUA, si aquesta entra en problemes", subratllen a Link Securities.
Per això, serà tan important el que hagi de dir Powell aquest divendres durant la seva intervenció en una coferència a Virgínia titulada 'Perspectives econòmiques'.
Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos van camí de finalitzar una setmana baixista, liderada pels retrocessos del 4,5% al Nasdaq. L'S&P 500, per part seva, cedeix un 3,3%, mentre que el Dow Jones es deixa un 2,5%, sense comptar aquesta sessió.
AMB LA MIRADA SOBRE L'OCUPACIÓ
A banda dels aranzels, els inversors també miren l'agenda macro, on el mercat laboral és el gran protagonista.
Així, en aquesta sessió s'ha publicat l'informe d'ocupació oficial del març, que ha sorprès a l'alça amb la creació de 228.000 llocs nous, per sobre de les 135.000 nòmines que anticipava el consens d'analistes.
"L'economia nord-americana aviat començarà a ressentir els efectes dels aranzels, ja que els llocs de treball al sector manufacturer no arribaran de la nit al dia, cosa que fa que l'informe d'aquesta setmana sigui totalment irrellevant", subratlla Ozkardeskaya.
EL NASDAQ 100 CONFIRMA ELS PITJORS PRESAGIS
Per anàlisi tècnica, la caiguda d'aquest dijous ha portat el Nasdaq 100 a polvoritzar els mínims anuals dibuixats, fa tan sols unes sessions, als 18.799 punts. "El seu aspecte tècnic és molt complicat i és que s'han complert els pitjors presagis. L'índex nord-americà dona forma a un pull back a la mitjana de 200 sessions, confirmant un canvi de tendència", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.
"No veurem un senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell de preus tot i que la resistència clau és als 20.292 punts, nivells on hi ha la mitjana de 200 sessions", afegeix.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 7,63% (61,84 dòlars) i el Brent cedeix un 6,96% (65,24 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,22% (1,1025 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,61% (3.102 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,934% i el bitcoin puja un 0,57% (82.392 dòlars).