christine lagarde 20240617151641

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat aquest divendres, en un esdeveniment organitzat pel Fons Monetari Internacional (FMI), que espera que la inflació assoleixi l'objectiu del 2% interanual a la segona meitat del proper any, i ha celebrat el "notable" descens que ha experimentat durant els darrers mesos.

"Les nostres decidides mesures de política han aconseguit mantenir ancorades les expectatives d'inflació, i es preveu que torni al 2% durant el segon semestre de l'any que ve. Considerant la magnitud del xoc inflacionari, aquesta reducció és notable", ha assegurat.

Tot i això, ha alertat que "la incertesa que s'acosta continua sent profunda", ja que "l'economia està experimentant actualment canvis transformacionals i necessitem analitzar i comprendre el seu impacte".

"Per gestionar aquesta incertesa, vam introduir un marc de política triple, centrant-nos no només en la inflació prevista sinó també en la dinàmica de la inflació subjacent i la força de la transmissió. Aquest marc ha estat fonamental per ajudar-nos a calibrar la trajectòria de les taxes durant l'última fase del cicle d'alces, durant el període en què vam mantenir les taxes al punt màxim i, més recentment, quan vam començar a fer polítiques menys restrictives", ha detallat.

A més, ha assegurat que l'organisme ha de reflexionar sobre "com la transmissió monetària es veurà afectada pels canvis estructurals" dels darrers anys.

"El meu missatge principal és que hem d'estar preparats per al canvi i preparats per utilitzar la flexibilitat dels nostres marcs segons calgui. Per garantir l'estabilitat en el futur, el nostre enfocament ha de seguir incorporant 'estabilitat sense rigidesa', permetent-nos ajustar ràpidament a mesura que l'economia es transforma", ha dit.

contador