ep archivo   billetes monedas euros euro dinero 20240229145803
EUROPA PRESS - Archivo

Aquest dijous 9 de gener entra en vigor el nou reglament de la Unió Europea (UE) que obliga a igualar el preu de totes les transferències bancàries, és a dir, tant les immediates com les ordinàries. D'aquesta manera, el preu mitjà oficial de les transferències és de 2,95 euros, fet que suposa haver encarit fins a un 134% el preu de les ordinàries en els últims dos anys.

Així ho recull el darrer comunicat d'Asufin. També s'hi reflecteix que les transferències immediates pujaven fins als 3,65 euros el 2023 i a 3,69 euros el 2024.

Des de l'associació d'usuaris financers afegeixen que la majoria dels clients seguiran sense pagar aquestes comissions pels acords de vinculació de les entitats (domiciliació de nòmines, rebuts, contractació de productes) i per un context clarament marcat per la política de gratuïtat del proveïdor de serveis bancaris Bizum.

Precisament, en aquest sentit, adverteixen que aquesta tipologia de transferències, a diferència de l'estàndard, és irreversible en el moment en què s'emet, per la qual cosa no recomanen fer servir aquesta opció si no se'n coneix el destinatari.

"Les transferències ordinàries poden ser anul·lades, sempre que no s'hagin executat i els diners segueixin al compte del client, tant si es tracta de transferències SEPA com internacionals. Cada banc té la seva hora de tall per a l'enviament dels diners, que oscil·la entre les 11.00 i les 14.00 h, de dilluns a divendres.

Tot i això, "no passa el mateix amb les transferències immediates, que triguen a fer-se efectives 10 segons, o quan els diners ja han sortit del compte del client", afegeixen.

Com recorden, des de la Comissió Europea es treballa per implementar millores tècniques que dificultin un ús indegut, com ara mostrar les inicials del nom del destinatari o la comprovació prèvia de l'IBAN.

contador