les-promotions-sur-les-prix-de-l-alimentation-regulees

La inflació de la zona de l'euro es va relaxar una dècima al juny, de manera que l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 2,5% interanual, segons l'estimació preliminar d'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE), complint amb les previsions.

Analitzant els principals components, els serveis van tenir la taxa anual més alta al juny, en pujar el preu un 4,1%, estable en comparació amb el maig.

Per darrere es col·loquen els aliments, alcohol i tabac (2,5%, en comparació amb el 2,6% al maig), béns industrials no energètics (0,7%, estable en comparació amb el maig) i energia (0,2%, en comparació amb el 0,3% al maig).

Descomptant-ne l'impacte de l'energia i dels aliments, així com del tabac i de l'alcohol, la taxa subjacent es va mantenir al 2,9%. S'esperava que baixés al 2,8%.

Per països, Bèlgica (5,5%) va registrar el major increment dels preus. Per davant d'Espanya (3,5%) i Croàcia i els Països Baixos (3,4% tots dos). Al costat contrari se situen Finlàndia (0,6%), Itàlia (0,9%) i Lituània (1%), amb les pujades més baixes dels preus al juny.

Per als analistes d'ING, la inflació subjacent es va mantenir massa elevada per a una altra retallada de tipus imminent: "Com que el creixement salarial continua sent obstinadament alt, la incertesa entorn de la inflació dels serveis continua sent la barrera més important perquè es materialitzin noves retallades de tipus".

Creuen que el Banc Central Europeu (BCE) "es pot donar el luxe d'esperar a tenir més evidència que les pressions inflacionàries s'estan calmant abans d'actuar de nou". Així doncs, per al BCE "l'estiu serà relativament avorrit" i "probablement simplement esperarà rebre dades sobre salaris, inflació i creixement. També pot veure com es desenvolupa l'agitació del mercat al voltant de les eleccions franceses. Al setembre, quan hi hagi més dades disponibles, el banc central debatrà seriosament una segona retallada de tipus”.

Noticias relacionadas

contador