
L'IBEX cotitza amb lleugeres caigudes a aquesta hora (-0,54%, 13.349 punts), en línia amb la resta de borses europees. El selectiu diu adéu aquest divendres a una setmana que, novament, ha estat marcada pels aranzels i durant la qual, de nou, les borses europees -incloent-hi l'índex espanyol- han aguantat millor l'estirada que les nord-americanes, que estan patint considerablement pels anuncis de tarifes de Donald Trump. L'IBEX ha marcat aquesta setmana nous màxims anuals i s'ha resistit a corregir, igual que la resta de places del Vell Continent, malgrat l'anunci d'aranzels del 25% a tots els cotxes que no es fabriquen als Estats Units.
- 13.264,700
- 0,98%
Wall Street, tot i això, ho ha fet pitjor i els índexs travessen, sens dubte, un moment molt més complicat. César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, avisa per exemple de les males sensacions amb el Nasdaq després de veure com abandonava, fa unes jornades, la mitjana de 200 sessions conjuntament amb el suport dels 20.538 punts.
Amb aquest teló de fons, els futurs nord-americans cotitzen amb retallades del 0,15% de mitjana a aquesta hora després de les caigudes d'ahir als EUA. La setmana es tanca amb els inversors molt pendents de les automobilístiques a banda i banda de l'Atlàntic, que durant la sessió passada ho van passar malament a la borsa i que ja adverteixen de les conseqüències dels aranzels de Trump. Ferrari va dir aquest dijous que apujarà el preu d'algun dels seus models fins a un 10% a causa d'aquests.
Canadà, per part seva, ha avisat que respondrà als aranzels de Trump amb mesures similars. Així, mentre el president dels Estats Units segueix amb la seva estratègia de tarifes amb l'objectiu de tornar la producció als Estats Units, la resta del món mostra la seva indignació davant del que està passant, amb el temor de les conseqüències econòmiques. Trump va dir als fabricants dels EUA que no han de pujar els preus als consumidors. El fantasma de la recessió a mesura que les companyies veuen com tot això impacta en els seus beneficis hi és.
ATENTS AL PCE DE FEBRER
Aquest divendres es publiquen múltiples referències macro rellevants, entre les quals destaca la despesa de consum personal (PCE) del febrer als Estats Units, l'indicador preferit per la Reserva Federal (Fed) per prendre decisions. La Fed va mantenir els tipus a la reunió d'aquest mes i va reiterar la previsió de dues retallades el 2025. El risc a la pujada de la inflació per les mesures de Trump ha frenat absolutament les retallades, mentre que, d'altra banda, ha crescut la incertesa sobre l'evolució de l'economia.
"La incertesa sobre les perspectives econòmiques ha augmentat. El Comitè està atent als riscos per a les dues parts del seu doble mandat", va dir a la seva última reunió la Fed, atès que l'organisme ha de mantenir estable la inflació i alhora promoure la plena ocupació, equilibrant els dos objectius.
Així mateix, avui es publiquen altres referències d'interès, com ara el PIB del Regne Unit del quart trimestre (que confirma un creixement del 0,1%) o la dada d'IPC preliminar del març a Espanya (cau 7 dècimes). A més, Alemanya ha presentat la taxa d'atur del febrer i a la zona de l'euro s'ha publicat la confiança del consumidor del mes de març.
Als Estats Units, a més a més del PCE, es dona a conèixer l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.
GCO, TUBACEX, SABADELL...
La setmana acaba amb una sèrie de protagonistes empresarials que cal destacar a Espanya. Grup Catalana Occident (GCO) es dispara després que ahir Inoc, el hòlding de la família Serra, llancés una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre el 37,97% del capital social a un preu de 50 euros per acció (prima del 18,33%), amb l'objectiu d'excloure-la de cotització.
També al Mercat Continu, OHLA cau amb força després de la crisi al seu Consell d'Administració, amb la dimissió de José Elías i tres consellers propers.
Per part seva, BBVA ha ajustat la contraprestació de la seva OPA sobre Sabadell després del pagament de dividends.
A més, Tubacex ha anunciat aquest divendres que Josu Imaz serà el seu nou CEO després de la renúncia de Jesús Esmoris.
Els millors valors de l'IBEX són ara Rovi, Cellnex i Puig i els pitjors, els bancs i IAG.
SALDO EQUILIBRAT A LA SETMANA I EL MES
L'IBEX acomiadarà la setmana pràcticament 'en taules', igual que el març, a falta del que passi dilluns que ve, últim dia del mes.
Després de marcar nous màxims anuals aquesta setmana, els experts de Bolsamanía no descarten que el selectiu espanyol se'n vagi fins als 14.000 punts.
"Les perspectives tècniques del selectiu espanyol són molt bones i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 14.000 punts", assenyalen.
Afegeixen que no es veurà ni el més mínim senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 13.213 punts, encara que el suport clau és als 12.709 punts.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0789 dòlars (-0,12%). El petroli cedeix un 0,4% (barril Brent: 73,76 dòlars; barril WTI: 69,64 dòlars).
L'or avança un 1,01% i frega els 3.100 (3.090 dòlars) i la plata puja un 1% més (35,45 dòlars).
El bitcoin cotitza als 85.750 dòlars i l'ethereum, als 1.016 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,328%.