L'IBEX 35 ha liderat les alces de les borses europees aquest divendres i marca nous màxims anuals (IBEX: +1,15, 11,527 punts), l'últim dia d'una setmana positiva durant la qual acumula una revaloració que ronda el 3%. Dins del selectiu espanyol destaquen ara els avenços en Colonial, Solaria, Puig i Sacyr, mentre que cap dels pocs valors que cauen ho fan de manera significativa.
- 11.752,100
- 0,55%
La setmana ha estat marcada per la dada d'inflació d'agost als EUA, que es va moderar en línia amb el que s'esperava, pels moviments d'Nvidia (que va rebotar i va contagiar les tecnològiques de tot el món) i per la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), que va complir el que s'esperava i els va retallar en 25 punts bàsics. L'organisme continuarà condicionant les decisions a les dades. Ahir va evitar donar pistes sobre quan tornarà a retallar les taxes.
L'atenció ja està sobre la decisió de la Reserva Federal (Fed) de la setmana que ve, que es coneixerà dimecres després de la reunió de dos dies. L'índex de preus de producció que es va publicar ahir als Estats Units va caure més del que s'esperava a l'agost. La qüestió ara és, a la vista de les últimes dades d'inflació i ocupació, si la Fed retallarà tipus la setmana que ve en 25 punts bàsics, com creu la majoria, o en 50 punts bàsics, com esperen alguns. L'expresident de la Reserva Federal de Nova York, William Dudley, ha dit que veu marge per a una retallada més gran.
Abans d'aquesta cita clau de la setmana que ve, quan també hi haurà decisió de tipus del Banc d'Anglaterra el dia 19, els inversors coneixeran avui algunes dades interessants, encara que no determinants. Atents a la producció industrial de la zona de l'euro del juliol (cauen un 2,2%) i, als EUA, a l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan. A més, les agències Moodys i S&P revisen aquest divendres la valoració d'Espanya.
BOEING, OPENAI, IBERDROLA...
Al pla empresarial, avui es parla de Boeing, perquè els treballadors han rebutjat l'acord i han decidit anar a la vaga per exigir un augment salarial. Segons informa Reuters, el 96% dels treballadors a la costa oest dels EUA han votat a favor de parar, aturant així la producció de l'avió més venut de Boeing.
A més, OpenAI planeja llançar un nou model d'IA, conegut internament com a Strawberry, que pot realitzar algunes tasques de raonament similars a les humanes. El nou model està dissenyat per dedicar més temps a calcular la resposta abans de respondre a les consultes dels usuaris, segons va dir la companyia en una publicació d'un bloc aquest dijous. Amb aquest model, les eines d'OpenAI haurien de poder resoldre problemes de diverses passes, incloent-hi preguntes complicades de matemàtiques i codificació.
Pel que fa a notícies empresarials d'Espanya, Expansión publica que Qatar està sondejant el Govern per elevar la seva participació en Iberdrola. En té un 8% des del 2011, però sembla que vol guanyar-hi pes.
SUPERA MÀXIMS ANUALS
L'IBEX acomiada la setmana superant els anteriors màxims anuals situats als 11.469 punts.
"Això és un nou senyal de fortalesa que podria catapultar l'índex fins al nivell dels 12.000 punts", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
Inditex ha estat un dels artífexs de la bona evolució de l'índex espanyol aquesta setmana, que s'ha mogut en línia amb la resta de borses europees, però que de vegades se n'ha desmarcat, com va passar dimecres amb la publicació de les xifres de la tèxtil i les seves pujades en borsa.
Com sabeu, múltiples empeses d'inversió i bancs han millorat les valoracions d'Inditex després de publicar resultats. La companyia va guanyar 2.768 milions al primer semestre fiscal (+10,1%) i les vendes van créixer un 7,2%.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,1074 dòlars. El petroli puja un 0,5% al tancament d'una setmana molt complicada durant la qual el Brent va perdre els 70 dòlars enmig de les previsions de feble demanda de l'OPEP i la IEA. El Brent se situa als 73,32 dòlars i el WTI, als 69,35 dòlars.
L'or marca nous màxims històrics. Ara avança un 0,6%, fins als 2.596 dòlars. La plata suma un 0,99% (30,40 dòlars).
El bitcoin cotitza als 57.877 dòlars i l'ethereum, als 2.342 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,648%.