ep archivo   el interior de la bolsa de madrid espana a 5 de enero de 2021 el ibex 35 cedia un 032
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX tanca divendres amb caigudes destacades (-1,5%, 11.720 punts) i es consolida com el pitjor de la resta de borses europees, que han tancat amb descensos més moderats. Dins del selectiu espanyol destaquen les retallades en Naturgy, Ferrovial, Acciona, Acciona Energía, Aena (per una rebaixa de valoració de Citi) i Merlin. Inditex també cedeix, probablement contagiat pels descensos de la seva companya de sector Uniqlo després de publicar resultats. Al costat de les pujades, els millors en són ArcelorMittal, Rovi i Repsol (per les fortes alces del cru).

  • 11.720,900
  • -1,50%

Amb tot, l'IBEX s'ha acabat la setmana en positiu. En concret, el selectiu acumula una alça del 0,59% durant aquestes darreres cinc sessions. A la jornada de dilluns, festiu nacional al nostre país, va pujar un 1,34%, mentre que dimarts i dimecres va registrar moviments molt moderats, i ahir dijous va acabar amb avenços del 0,86% (11.899 punts).

TRUMP, MUSK I ELS BONS

Els selectius de Wall Street cauen de manera destacada, especialment el tecnològic Nasdaq, després que el parquet novaiorquès tanqués ahir a l'altra banda de l'Atlàntic per commemorar la mort de l'expresident Jimmy Carter.

Aquest divendres, els inversors estan pendents de l'informe d'ocupació del desembre que es publica als Estats Units, que ha donat una sorpresa a l'alça. Segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana, es van crear 256.000 nous llocs de treball, xifra que s'ha situat per sobre dels 212.000 llocs de treball del mes anterior, i que també ha superat la previsió del consens, que n'anticipava 160.000. La taxa d'atur, per part seva, s'ha relaxat fins al 4,1%, des del 4,2%. A l'altra banda de l'Atlàntic, també es publica l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.

A Europa avui no hi ha referències d'interès.

La setmana ha estat marcada, sens dubte, per Donald Trump i les seves declaracions sobre Groenlàndia i el Canal de Panamà. Els inversors estan molt pendents de tot el que digui el president electe dels Estats Units, que serà investit el proper 20 de gener. També s'ha parlat molt d'Elon Musk i de la suposada capacitat per poder intervenir en els esdeveniments polítics europeus. La política i geopolítica tornen a escena amb força, i també la volatilitat, a mesura que va quedant clar que els mercats es mouran aquest any al so del que digui i faci Trump (i Elon Musk).

Ha estat també una setmana en què la pujada dels rendiments dels bons ha estat molt present, amb màxims de diferents períodes als bons nord-americans (a mesura que es refreden les expectatives de retallades de tipus per les dades) i també als anglesos. Això ha pressionat l'evolució dels índexs a l'altra banda de l'Atlàntic, mentre que la borsa britànica ha aguantat a mesura que disminueix la confiança en el govern laborista.

ATENTS A BBVA I SABADELL

Des del punt de vista empresarial, aquest divendres tornen a ser protagonistes BBVA i Sabadell després que ahir, després del tancament, BBVA anunciés la reducció de la condició d'acceptació mínima per a l'OPA presentada sobre Banc Sabadell, que estava fixada al 50, 01% del capital social del banc, amb l'objectiu d'excloure les accions amb autocartera que tingui l'entitat catalana.

D'aquesta manera, la condició d'acceptació "queda minorada de manera que passa a consistir que l'oferta sigui acceptada per un nombre d'accions que permetin a BBVA adquirir, almenys, més de la meitat dels drets de vot efectius de Banc Sabadell al final del termini d'acceptació de l'oferta (excloent-ne, per tant, l'autocartera que, si escau, mantingui la societat)".

EL BANC CENTRAL DE LA XINA SUSPÈN LA COMPRA DE BONS

Avui hi ha una sèrie de notícies que provenen d'Àsia i que cal destacar-les. En primer lloc, el banc central de la Xina ha anunciat que suspèn les compres de bons del tresor, cosa que ha provocat l'augment dels rendiments i ha alimentat les especulacions que la mesura té com a objectiu recolzar el iuan.

El Banc Popular de la Xina ha dit que suspèn temporalment les compres de bons a causa de la seva escassetat.

El rendiment dels bons del tresor a 30 anys de la Xina ha pujat cinc punts bàsics a les primeres operacions, mentre que el rendiment a 10 anys ha augmentat quatre punts bàsics. Els dos havien aconseguit mínims històrics recentment. El iuan també s'ha apreciat lleugerament.

A l'àmbit empresarial, TSMC, el fabricant de xips més gran del món, ha comunicat aquest divendres que els seus ingressos van superar amb escreix les previsions. Els ingressos del període d'octubre a desembre del 2024 van pujar fins als 868.420 milions de dòlars taiwanesos (26.360 milions de dòlars).

A més, Fast Retailing, l'operador de la cadena global de roba Uniqlo, va comunicar dijous els resultats del primer trimestre, que havien quedat per sota de les previsions dels analistes, ja que una forta caiguda dels guanys a la Xina va opacar les vendes sòlides al seu mercat local del Japó. Això l'ha portat a caure un 8% a la borsa.

Amb tot, les borses asiàtiques han viscut avui una jornada majoritàriament negativa, amb caigudes al Nikkei de l'1%. El Japó ha publicat la despesa real de les llars, que va caure el 0,4% interanual al novembre, un descens més moderat en comparació amb la caiguda del 0,6% prevista pel consens. La caiguda també ha estat menor que el -1,3% registrat a l'octubre. L'ingrés real mitjana per llar es va situar en 514.409 iens (3.252,98 dòlars) al novembre, un augment del 0,7% respecte a l'any anterior.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0238 dòlars (-0,58%). El petroli puja més del 2,5% (barril Brent: 79,05 dòlars; barril WTI: 75,95 dòlars).

L'or suma un 1,32% (2.726 dòlars) i la plata avança un 1,43% (31,46 dòlars).

El bitcoin ha caigut aquesta setmana des dels 100.000 dòlars fins a la zona actual de 94.000 dòlars. L'ethereum intenta recuperar els 3.300 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 4,6745%. Aquesta setmana ha arribat al 4,9%.

Noticias relacionadas

contador