ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de mayo de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 acomiada la setmana amb lleus pèrdues del 0,07% i se situa als 10.943 punts a l'últim dia del mes de juny, del segon trimestre i del primer semestre de l'any. Aquest darrer ha estat un mal mes per al selectiu espanyol, que ha perdut gairebé un 3%, d'altra banda, la pèrdua setmanal puja al 0,8%. El sisè mes de l'any ha estat marcat per les decisions de tipus dels bancs centrals però, sobretot, pel resultat de les eleccions al Parlament Europeu de principis de mes, que han generat molta incertesa política al Vell Continent i han 'torçat' les coses per a les borses. L'any, l'IBEX puja un 8,3% després de perdre un 1,18% durant l'últim trimestre.

  • 11.021,700
  • 0,71%

Per part seva, mentre les places europees han patit al juny, Wall Street ha seguit marcant màxims històrics recolzat en les grans tecnològiques, que han registrat, al seu torn, rècord de capitalització en diversos casos. De les grans borses del Vell Continent, només Alemanya ha tancat amb signe positiu aquest divendres.

La setmana s'ha acabat avui amb multitud de dades macro i amb diverses operacions corporatives rellevants a Espanya. En el primer cas, la principal referència de la jornada és el PCE (índex de despesa de consum personal) als Estats Units. Aquesta referència, la favorita de la Reserva Federal (Fed), ha mostrat una moderació de la inflació general i subjacent fins al 2,6%, en línia amb el que s'esperava, cosa que podria donar arguments al banc central per suavitzar la seva postura. Allà també s'ha publicat la confiança de la Universitat de Michigan, que millora 2,6 punts, repunta fins als 68,2 punts.

Pel que fa a les operacions esmentades, CriteriaCaixa ha arribat al 9,99% de Telefónica i diu que no passarà del 10,01%. A més, atents a Ercros que s'ha disparat després que el grup italià Esseco hagi llançat una contraOPA a 3,84 euros.

Cinven també ha anunciat la compra del 70% d'Idealista per 2.900 milions d'euros.

Fora del nostre país, atenció a Nike, que s'enfonsa un 17% a Wall Street després de decebre amb els seus resultats.

Dins de l'IBEX, destaquen les pujades en les acereries i BBVA, el president del qual ha assegurat que no necessiten millorar la seva oferta a l'OPA sobre Sabadell. Al costat negatiu, la pitjor n'ha estat Acciona, acompanyada d'Endesa i Grifols. Al Continu, OHLA es dispara després de rebre dues ofertes per entrar a la seva capital.

BIDEN, EN ENTREDIT DESPRÉS DEL SEU ACCIDENTAT DEBAT

"Biden ensopega contra Trump en un debat crucial el 2024", diu Bloomberg. "L'actuació de Biden al debat contra Trump revifa preguntes sobre l'aptitud de Biden per al càrrec", escriu The Wall Street Journal. "Biden ensopega durant el debat de 90 minuts amb Trump", sosté Financial Times. "L'actuació de Biden al debat preocupa els demòcrates i augmenta les probabilitats de Trump", titula MarketWatch.

Aquests són alguns dels titulars que porten aquest divendres els principals mitjans econòmics internacionals sobre el debat presidencial que va tenir lloc aquest dijous, a CNN, entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i l'expresident, Donald Trump. Tot i que els mitjans parlen de deficiències per les dues parts -"El primer debat entre Joe Biden i Donald Trump va exposar vulnerabilitats entre els dos candidats", escriu CNBC- la veritat és que l'actual president dels EUA surt com a perdedor d'aquesta trobada precisament per les dubtes sobre les seves "aptituds", tal com assenyala FT, ja que aquest es va mostrar dubitatiu i confús en diferents ocasions.

ALTRES MERCATS

L'euro puja fins als 1,0714 dòlars (+0,11%). El petroli, mixt, amb el Brent cotitzant pla als 86,43 dòlars i el WTI cedint amb moderació fins als 81,41 dòlars.

L'or puja lleugerament fins als 2.340 dòlars i la plata suma un 1,14%, fins als 29,59 dòlars.

El bitcoin cotitza als 60.800 dòlars i l'ethereum, als 3.400 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,335%.

Noticias relacionadas

contador