L'IBEX tanca divendres amb pèrdues (-0,16%, 11.551 punts), mentre la resta de borses europees cau de manera més pronunciada. Això, en el comiat d'una setmana que ha estat marcada, sense cap dubte, pel triomf de Donald Trump a les eleccions presidencials dels EUA. El selectiu es deixa, durant les últimes quatre sessions prèvies, un 2%. De fet, va ser la borsa europea que més va caure després de conèixer la victòria incontestable de Trump (-2,9% dimecres). A aquest costat de l'Atlàntic, preocupa l'impacte que pugui tenir una guerra comercial i la imposició d'aranzels per part del nou president dels EUA.
- 11.435,700
- -0,28%
La setmana també ha estat marcada pels múltiples resultats empresarials. Avui ha publicat IAG que es dispara un 7% després de presentar unes xifres "sòlides" i preveure un bon final d'any. A més, ha anunciat un programa de recompra d'accions de 350 milions d'euros. Grifols també s'ha situat al capdamunt de l'IBEX després dels resultats que va publicar aquest dijous al tancament. Al costat negatiu, Repsol, els bancs i ArcelorMittal són els que més cauen al tancament.
Així mateix, els bancs centrals hi han estat molt presents aquesta setmana. Ahir, tant la Reserva Federal (Fed) com el Banc d'Anglaterra (BoE) van complir el guió i van retallar tipus en 25 punts bàsics, respectivament. El president de la Fed, Jerome Powell, va dir que el resultat electoral no tindrà impacte a les seves decisions. Com sabeu, Trump no està gaire content amb l'actuació de la Fed i fins i tot es parla d'una possible destitució de Powell, que ell mateix va nomenar.
Wall Street va acabar aquest dijous amb signe mixt i pujades de l'1,54% per al Nasdaq després del ral·li de dimecres pel triomf de Trump. A Àsia també s'ha vist un to dispar aquesta matinada i moviments moderats.
LA XINA DECEPCIONA DE NOU
La Xina ha anunciat aquest divendres nous estímuls econòmics al tancament de la reunió de l'Assemblea Nacional, que ha durat una setmana.
Pequín ha comunicat un paquet d'estímul d'1,4 bilions de dòlars per donar suport a una economia en desacceleració i mitigar el possible impacte negatiu de les polítiques econòmiques de Donald Trump.
La major part de l‟estímul està relacionada amb els governs locals. La Xina ha acordat augmentar el sostre de deute dels governs locals fins als 35,5 bilions de iuans, cosa que els permetrà intercanviar 6 bilions de iuans de 'deute ocult'. També hi haurà altres 4 bilions de iuans en bons especials a 5 anys disponibles per als governs locals.
"La notícia ha tingut una recepció tèbia als mercats financers. El problema amb les mesures d'estímul de la Xina és que realment no són estímuls", afirma Kathleen Brooks, directora d'anàlisi d'XTB. "Bàsicament, són un intercanvi de deute per apuntalar les finances dels governs locals. La reacció del mercat mostra que els operadors no veuen aquestes mesures com un impuls al consum, en canvi, semblen estar dissenyades per evitar una crisi financera interna al país".
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,072 (-0,77%). El petroli cau més del 2,5%. El Brent se situa als 73,72 dòlars i el WTI, als 70,25 dòlars.
L'or cau un 0,46% (2.693 dòlars) i la plata cedeix un 1,1% (31,5 dòlars).
El bitcoin supera els 76.000 dòlars en una setmana durant la qual ha marcat nous màxims històrics gràcies al triomf de Trump. L'ethereum s'acosta cada cop més als 3.000 dòlars (2.914 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,31%.