bitcoin caidas nueva
Freepik/Sketchepedia

Terratrèmol al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es dessagna i cau més d'un 6% a les últimes 24 hores fins a un mínim de 53.700 dòlars.

  • 56.329,305$
  • -1,47%

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, adverteix que cal anar amb compte amb la criptomoneda reina després que hagi perdut el suport de curt termini que presentava als 56.910 dòlars. "Després de tres mesos i mig de moviment lateral la cripto perd el pas i s'acosta perillosament al suport dels 50.000 dòlars. En aquests preus hi ha la mitjana de 200 sessions. Aquesta mitjana funciona com a suport de mitjà termini, per la qual cosa es complicaria seriosament el seu aspecte tècnic si aconseguissin abandonar-los", apunta. Si no aconsegueix subjectar-se en aquest nivell, no descarta acabar veient una extensió de les caigudes fins als 40.000 dòlars.

Què ha passat per veure aquesta abrupta caiguda del bitcoin? Principalment, un factor: Mt. Gox ha donat el tret de sortida al seu programa de reemborsaments. Després de diversos dies d'espera, l'extinta criptoborsa ha començat a retornar part del bitcoin robat en un ciberatac el 2014. Segons dades de la companyia d'anàlisi de cadena de blocs Arkham Intelligence, Mt. Gox va moure uns 47.228 BTC, valorats en 2.600 milions de dòlars a preus de mercat actuals, a les 2.27 hores de divendres a un moneder en fred.

Mitjançant aquest procés, la companyia tornarà, només en criptomonedes, uns 140.000 BTC (7.700 milions de dòlars) i 143.000 tokens més de bitcoin cash (BCH; 41,6 milions). Si bé aquests tokens són només una fracció dels 740.000 bitcoins que s'estima que van ser sostrets en aquest ciberatac, el mercat tem que molts dels inversors que recuperin el BTC decideixin vendre'l immediatament, provocant un excés d'oferta i, en conseqüència, una caiguda més gran dels preus. Els temors no són infundats: al tancament del 2014, el bitcoin amb prou feines superava els 300 dòlars i, en el moment de l'hackeig, cotitzava a uns 600 dòlars.

Diversos analistes han intentat calmar els nervis dient que la pressió de venda potencial dels reemborsaments seria limitada. És el cas de Willy Chuang, COO de la criptoborsa WOO X, que creu que "val la pena assenyalar que, malgrat aquestes preocupacions, l'impacte a llarg termini pot ser menys greu, ja que el mercat absorbeix gradualment la pressió de venda".

Tot i això, aquests advertiments semblen haver caigut en sac trencat. I és que l'Índex de Por i Cobdícia Cripte (Crypto Fear and Greed Index, en anglès) ha caigut a 29 punts i indica una situació de por extrema al mercat. Aquesta xifra és més baixa que qualsevol dada de 2023 i 2024 i se situa al mateix temps que les observades durant els últims compassos de 2022, moment en què el criptohivern estava completament instal·lat al mercat després del col·lapse d'FTX.

Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de mercats d'XS.com, assenyala que hi ha altres factors que estan danyant la criptomoneda reina. Entre ells, destaca la feblesa recent del dòlar nord-americà, la venda massiva de grans balenes (els majors tenidors de bitcoin) i les recents vendes del govern alemany, que està generant un excés d'oferta al mercat. "Aquests moviments estratègics dels principals actors del mercat han afegit una altra capa de volatilitat i incertesa", afirma.

"Aquest clima de por i vendes massives ha tingut un 'efecte cascada'. La inversió en bitcoin s'ha alentit significativament, amb els inversors recelosos per la perspectiva de noves caigudes de preus. La confiança del mercat s'ha vist sacsejada, cosa que ha provocat una reducció de l'activitat comercial i un augment de la volatilitat en els preus d'altres criptodivises. Aquest esdeveniment posa en relleu la vulnerabilitat del mercat de criptomonedes a influències externes i la importància de la confiança i l'estabilitat en aquest sector en ràpida evolució. L'atenció se centrarà en com es desenvolupen els esdeveniments als propers dies i setmanes", sentencia.

A la resta del mercat, caigudes significatives a la majoria de tokens. L'ethereum (ETH) també es dessagna: perd gairebé un 10% i cau per sota dels 3.000 dòlars, fins als 2.840 dòlars. Altres altcoins com XRP, solana (SOL) o toncoin (TON) cauen de forma similar, mentre que tokens com dogecoin (DOGE) i cardano (ADA) es desplomen per sobre del 15% i del 17%, respectivament.

contador