bitcoin caidas nueva
Freepik/Sketchepedia

Dir que les criptomonedes s'han desplomat seria fins i tot generós. Aquest dilluns, el bitcoin (BTC) cau un 10%, fins als 75.000 dòlars, i l'ethereum (ETH) s'enfonsa un 20%, fins als 1.400 dòlars. No només és que les principals criptomonedes hagin perdut tot el que es va guanyar després de la victòria electoral de Donald Trump a principis de novembre, sinó que l'ethereum ara cotitza a mínims del començament del 2023, just després del col·lapse de la criptoborsa FTX.

  • 83.338,650$
  • 5,50%

La situació, lògicament, no és diferent entre les altcoins. Són pocs els grans tokens que "només" signen caigudes d'un dígit percentual, com tron ​​(TRX), encara que els descensos són igualment elevats. I és que criptos com XRP, solana (SOL), dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o chainlink (LINK) signen descensos que s'acosten més al 20% que al 10%, o directament el superen.

La guerra comercial ha esclatat de manera total i absoluta. Les principals borses s'enfonsen a banda i banda del món i els inversors fugen cap a refugis segurs. L'índex VIX de volatilitat es dispara fins a 39 punts, mentre que l'Índex de Por i Cobdícia Cripto (Crypto Fear & Greed Index, en anglès) torna a desplomar-se fins als 23 punts, indicant una situació de "por extrema" als mercats.

Els inversors no han rebut les notícies que volien sentir durant el cap de setmana. Hi havia cert rum-rum, potser més un desig que una expectativa real, que el govern de Trump estigués avançant en les negociacions amb altres països per reduir els aranzels, postergar-ne la implementació o, qui sap, directament anul·lar-ne alguns amb determinats territoris. No només no ha estat així, sinó que la resposta del president dels Estats Units ha estat l'oposada a la desitjada.

"No vull que res caigui, però de vegades cal prendre medicina per arreglar alguna cosa. Tenim un dèficit comercial d'un bilió de dòlars amb la Xina, perdem centenars de milers de milions de dòlars a l'any amb la Xina. I, llevat que resolguem aquest problema, no signaré cap acord", va afirmar Trump. Al seu torn, el secretari de Comerç, Howard Lutnick, va declarar a CBS News que els aranzels no seran ajornats. "Els aranzels arriben... Definitivament es mantindran durant dies i setmanes", va subratllar. I el secretari del Tresor, Scott Bessent, es va sumar a aquesta ronda de declaracions assegurant que, malgrat els acostaments de més de 50 països, és massa tard: "No és el tipus de problema que es pugui negociar en dies o setmanes".

A tot això cal sumar-hi les declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que divendres passat va dir que l'impacte dels aranzels sobre l'economia nord-americana podria ser més gran del que s'esperava, i va afegir que no hi ha pressa per retallar els tipus d'interès. La por d'una recessió als Estats Units és més que palpable.

"Aquest va ser l'últim clau al taüt", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg, és encara més pessimista: si Trump escull una escalada de represàlies en lloc de negociar, les seves guerres comercials "podrien convertir-se en el pitjor error de política econòmica global des que una administració nord-americana provoqués la Gran Crisi Financera el setembre del 2008".

Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, tampoc li resta gens ni mica d'importància als últims esdeveniments i afirma que "no estem davant una correcció qualsevol", ja que "el que va començar com un ajust tècnic ha mutat en una crisi de confiança. Una crisi que no s'està gestionant correctament des dels bancs centrals ni des del lideratge polític".

Segons Molina, el mercat ha rebut la pujada "abrupta, desordenada i sense pla" dels aranzels "com el que és: un error de magnitud històrica". "La caiguda de l'S&P 500 en dos dies ha estat del 10,5%. I compte, no estem parlant d'una caiguda puntual sinó d'una deterioració generalitzada d'expectatives", sentencia.

Per tècnic, aquest expert assenyala que el bitcoin està demostrant "certa resiliència", ja que la criptomoneda reina ha marcat un mínim més alt que altres accions, com les de les tecnològiques, cosa que suggereix "que els inversors confien a mantenir les seves posicions en aquest actiu de moment". Tot i això, en haver perdut els 77.000 dòlars, s'obre el camí per caure fins als 73.000 dòlars primer i els 70.000 després.

contador