
Les criptomonedes comencen aquesta setmana com van acabar l'anterior: amb dubtes. El bitcoin (BTC) escala fins als 84.600 dòlars després que el president dels Estats Units, Donald Trump, hagi anunciat una exempció aranzelària temporal a alguns productes electrònics i tecnològics.
- 84.794,749$
- -0,52%
Les altcoins cotitzen amb molta més volatilitat. L'ethereum (ETH) retrocedeix amb moderació a les últimes 24 hores i intenta mantenir els 1.600 dòlars. La resta dels tokens, com diem, s'estan movent amb més inestabilitat: XRP, dogecoin (DOGE) o cardano (ADA) cedeixen al voltant d'un 1%, mentre que altres criptos com solana (SOL) o tron (TRX) es revaloritzen amb més ganes.
L'indult anunciat a finals de la setmana passada eximeix una gamma de productes com telèfons intel·ligents o PCs d'aranzels del 125% a la Xina i d'una taxa fixa del 10% a tot el món. Tot i això, Trump ha matisat que aquesta mesura és temporal i forma part d'un pla per aplicar-hi un gravamen diferent i específic al sector.
"NINGÚ s'està 'lliurant' de les injustes balances comercials i barreres aranzelàries no monetàries que altres països han utilitzat contra nosaltres, especialment la Xina! Divendres no es va anunciar cap 'excepció' aranzelària. Aquests productes estan subjectes als aranzels existents del 20% al fentanil, i simplement s'estan movent a una categoria diferent", va explicar el mandatari en una publicació a la seva xarxa social Truth Social.
Sigui com sigui, aquesta notícia ha assegut bé a les tecnològiques en borsa i, en conseqüència, un bitcoin que s'està correlacionant de manera estreta amb aquestes accions des de fa mesos. No obstant, els experts consideren que aquest anunci no només no dona cap certesa de cara al futur, sinó que només contribueix a continuar augmentant la incertesa que impera al mercat. "Prepareu-vos per a una altra setmana de titulars agitats, incertesa i alta volatilitat, i la reducció del volum de les vacances durant els festius de Setmana Santa no ajudarà en termes de volatilitat", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.
Linh Tran, analista d'XS.com, assenyala que, si bé l'objectiu a llarg termini és "protegir els interessos estratègics" reduint la dependència de la tecnologia xinesa i fomentar la producció nord-americana de xips, a curt termini "els senyals inconsistents des de la política comercial podrien afectar negativament les accions nord-americanes i representar un risc per a l'actual recuperació del bitcoin".
"Amb els Estats Units intentant corregir dècades de dependència comercial i industrial, i amb una política més proteccionista en marxa, el flux de dòlars cap a l'exterior podria disminuir. Això significa menor inversió estrangera en actius financers nord-americans… i això inclou el bitcoin. Encara que a llarg termini tots els escenaris actuals tendeixen a ser inflacionaris (cosa que històricament ha estat positiu per al BTC) a curt i mitjà termini podríem veure una caiguda en la demanda si els mercats internacionals es tornen més selectius amb les assignacions", assenyala Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.
D'altra banda, Tran destaca que el capital institucional encara no ha tornat significativament a l'espai de les criptomonedes. Sense anar més lluny, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat han tornat a registrar sis sessions consecutives de sortides netes, cosa que indica una "cautela persistent entre els grans inversors enmig de la inestabilitat del mercat". "Això continua sent un obstacle important perquè el BTC mantingui un impuls alcista sostingut a curt termini", subratlla.
Aleshores, per què han pujat els preus? Com diem, per la correlació amb les accions tecnològiques, però també per les expectatives del mercat en matèria de política monetària. Durant els darrers dies, les dades de l'eina FedWatch de CME Group mostren que els inversors descompten unes quatre retallades dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, a la qual han d'accelerar els seus plans de baixades a causa de les mesures adoptades per Trump.
Tot i això, no tothom pensa igual. Divendres, Roger W. Ferguson, economista i exvicepresident de la Fed, va declarar a la CNBC que el banc central podria deixar els tipus sense tocar aquest any, afirmant que la Fed s'ha de preocupar de la part del seu mandat relativa a la inflació. Aquesta mateixa tesi la defensen altres membres del banc central com Neel Kashkari o Austan Goolsbee, amb aquest últim alertant sobre els efectes perniciosos d'uns aranzels "molt més grans" del previst.
Per tècnic, Javier Molina diu que el bitcoin ha acabat llençant la tovallola després d'unes setmanes aguantant el tipus millor que la resta dels actius de risc. "Durant el cap de setmana passat, el BTC va començar a debilitar-se. No només va perdre suport, sinó que va marcar un nou mínim, reflectint com l'entorn macro està començant a pesar també sobre l'ecosistema cripto. Però l'important no és només el preu. El que està en joc és molt més profund: un possible canvi de règim econòmic", explica.
Per tot això esmentat, destaca Molina, podem dir que el bitcoin està en pausa. Però no per "debilitat pròpia", sinó perquè els vents macroeconòmics "bufen en una altra direcció". "Si bé és veritat que els mínims segueixen sent creixents i podríem veure perfectament una extensió baixista en un altre moment d'alta volatilitat, la recuperació fins als 84.000 dòlars ens col·loca en un panorama menys negatiu. Si els preus aconsegueixen superar aquest nivell, els 88.000 marquen el primer objectiu alcista abans d'atacar els 91.000. Per baix, perdre els mínims de la setmana passada obre el camí als 73.000 primer i els 70.000 com a següent nivell de suport”, sentencia.