ep archivo   vista general de paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Les borses europees s'han capgirat bruscament i tanquen amb signe mixt després que CNN hagi publicat que el president electe dels EUA, Donald Trump, està considerant declarar una emergència econòmica nacional per proporcionar justificació legal a l'àmplia gamma d'aranzels universals que vol imposar. L'IBEX acomiada dimecres amb una caiguda del 0,12% després de pujar durant bona part. del matí i perd els 11.800 punts (11.798 punts). El CAC francès ha estat el selectiu més baixista després de deixar-se un 0,5%.

  • 11.895,800
  • 0,83%

Cal assenyalar que el ministre francès d'Exteriors ha dit que la Unió Europea (UE) no permetrà atacs a les fronteres després dels comentaris de Trump d'ahir sobre Groenlàndia. Us recordem que va afirmar no descartar la "coerció militar o econòmica" per controlar el Canal de Panamà o Groenlàndia.

MÉS CAIGUDES A WALL STREET

Els índexs de Wall Street cotitzen amb signe mixt a mesura que s'evidencia que la nova 'era Trump' portarà molta volatilitat als mercats. Això, després les caigudes pronunciades d'ahir a Wall Street. El Dow Jones va cedir un 0,42%, però l'S&P i el Nasdaq van perdre un 1,11% i un 1,89%, respectivament, en un dia durant el qual Nvidia es va deixar un 6,22%. A més, va pujar la rendibilitat dels bons, cosa que va pressionar els índexs. El rendiment del bo a 10 anys va augmentar fins a un màxim del 4,699%, el nivell més alt des del 26 dabril. Això, després que les dades econòmiques suggerissin que la inflació en els serveis està resultant difícil de controlar. L'ISM serveis del desembre va assolir 54,1 des de 52,1. Mentrestant, l'Enquesta d'Ofertes d'Ocupació i Rotació Laboral (JOLTS, per les sigles en anglès) va mostrar un nombre d'ofertes d'ocupació més gran que l'esperada. La combinació de preus en augment i un alt nivell d'ofertes d'ocupació podria portar els operadors a reduir les expectatives de retallades a les taxes d'interès per part de la Reserva Federal el 2025.

A l'altra banda de l'Atlàntic, continua també el ressò del que va dir ahir el president electe Donald Trump, que no descarta la "coerció militar o econòmica" per controlar el Canal de Panamà o Groenlàndia.

"El Canal de Panamà va ser construït per al nostre exèrcit. El Canal de Panamà és vital per al nostre país. Està operat per la Xina. El vam entregar a Panamà, no a la Xina, i han abusat d'aquest regal. Mai no s'hauria d'haver pres aquesta decisió" , va afirmar.

Des del punt de vista empresarial, avui s'està parlant de Meta, que ahir va anunciar que posa fi a la verificació de dades de tercers, seguint els passos d'X. Des de la companyia s'han mostrat crítics amb el programa de verificació de tercers, ja que consideren que "els experts, com tots els altres, tenen els seus propis prejudicis i perspectives", cosa que "es va manifestar en les decisions que alguns van prendre sobre què verificar i com".

A Àsia, mentrestant, la jornada de dimecres ha estat mixta. Samsung ha avançat els seus resultats i ha publicat una estimació de guanys operatius per al quart trimestre que ha estat molt per sota de les expectatives dels analistes, ja que ha quedat endarrerida enfront del rival SK Hynix en el subministrament de xips d'alta gamma a Nvidia.

A Europa, es parla de Shell, que preveu menors ingressos per petroli i gas i retalla la producció de GNL. També és notícia Galp, el CEO del qual ha dimitit per motius personals.

ATENTS A LES ACTES DE LA FED ABANS DEL FESTIU

Atès que demà és festa a Wall Street per l'homenatge a Jimmy Carter, avui s'avancen dades als Estats Units. Atents especialment a les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), en què va baixar tipus en 25 punts bàsics. A més, s'han publicat l'ocupació de la consultora ADP i les peticions setmanals de desocupació.

A Europa, Alemanya ha presentat comandes de fàbrica i vendes al detall del novembre, els dos, decebedors. Diu ING que aquestes referències "confirmen una lleu recessió hivernal". A la zona de l'euro, els preus de producció industrial pugen un 1,6% al novembre. A més, el sentiment econòmic va disminuir al desembre fins a 93,7.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0306 dòlars (-0,31%). El petroli es deixa un 1%, amb el Brent als 76,23 dòlars i el WTI, als 73,46 dòlars.

L'or suma un 0,6% (2.681 dòlars), més que la plata (+0,37%, 30,6 dòlars).

El bitcoin cau des de 100.000 fins als 94.700 dòlars i l'ethereum cedeix fins als 3.320 dòlars.

Noticias relacionadas

contador