ep archivo   billetes monedas euros euro dinero 20240513164903
EUROPA PRESS - Archivo

La reacció inicial de l'euro al resultat de la primera volta de les eleccions franceses -en què el partit Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès), de Marine Le Pen, s'ha imposat amb el 34% dels suports- és alcista. Diuen els experts que s'ha complert el que s'esperava i que és el típic moviment de "comprar amb el rumor, vendre amb la notícia", però també diuen que aquestes alces responen a les especulacions que l'RN no obtindrà la majoria absoluta a la segona tornada del 7 de juliol (tot i que algunes enquestes sostenen el contrari).

  • 1,0758$
  • 0,11%

En aquest sentit, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, adverteix que hi ha "una possibilitat gens menyspreable que Marine Le Pen i el Sr. Bardella guanyin la majoria parlamentària la setmana que ve i aquest risc probablement no permetrà que l'euro pugi massa abans d'obtenir més claredat”.

L'euro/dòlar supera el nivell de 1,0770 (+0,56%) i l'euro/lliura coqueteja amb el nivell de 0,85 (+0,20%) després de conèixer-ne el resultat.

"L'escenari més probable és que Agrupación Nacional aconsegueixi el nombre més gran d'escons a l'Assemblea, però que no arribi a la majoria absoluta. Si fos així, França entraria en una fase de bloqueig, no sent molt clar a qui encarregaria el president Macron formar govern”, explica Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. "Un escenari de bloqueig seria negatiu per al país, ja que no es podrien dur a terme les reformes estructurals necessàries per contenir l'elevat dèficit públic i reduir el deute".

Afegeix aquest expert que el més preocupant és que les dues coalicions que han obtingut els millors resultats a la primera volta de les eleccions, les d'extrema dreta i extrema esquerra, plantegen als seus programes de Govern mesures encaminades a fer tot el contrari: incrementar el ja de per si mateix elevat dèficit i el deute públic.

"És potser per això que els mercats 'celebren' avui un possible escenari de bloqueig, que seria sens dubte el menys negatiu per al país".

Kathleen Brooks, directora d'anàlisi d'XTB, també considera aquest resultat un “alleujament”. "La reacció inicial a la primera volta de les eleccions parlamentàries franceses que van tenir lloc diumenge ha estat un petit sospir d'alleujament. L'euro/dòlar ha obert a l'alça. Tot i que el partit Agrupació Nacional de Marine Le Pen va guanyar la major part dels vots, encara es va quedar curt per obtenir una majoria absoluta".

Noticias relacionadas

contador