ep yacimiento de petroleo 20240215141703
BANCO DE ESPAÑA

El preu del petroli cau després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) hagi tornat a retallar la previsió de creixement de la demanda mundial de cru per als anys 2024 i 2025. Es tracta de la tercera revisió a la baixa consecutiva del cartell.

Així, el barril Brent perd un 1,77%, fins als 77,46 dòlars, i el barril West Texas Intermediate, de referència als EUA, cedeix un 1,80%, fins als 73,92 dòlars.

L'organització preveu ara, sobre la base de les últimes dades rebudes, que la demanda global de petroli augmentarà en 1,93 milions de barrils diaris aquest any, enfront dels 2,03 milions de bpd de la previsió anterior.

"El consum de dièsel va continuar sent moderat per la desacceleració de l'activitat econòmica, principalment una desacceleració en la construcció d'edificis i habitatges, i la substitució del gas natural liquat (GNL) per combustible dièsel de petroli en camions pesants", ha dit en referència a l'agost.

La Xina presenta la major part de la rebaixa per al 2024. I és que l'OPEP ha baixat el seu pronòstic a 580.000 bpd des de 650.000 bpd. Tot i que les mesures d'estímul del govern del gegant asiàtic "recolzaran la demanda del quart trimestre, l'ús de petroli enfronta vents en contra a causa dels desafiaments econòmics i les tendències cap a combustibles més nets", ha indicat el grup.

Així mateix, al seu butlletí mensual d'octubre l'OPEP ha avançat que, per al 2025, la demanda de cru arribarà als 1,6 milions de bpd, també per sota dels 1,7 milions de bpd projectats prèviament.

"La decisió de l'OPEP de retallar les seves previsions de demanda de petroli ha tornat a pesar sobre els preus del cru, encara que tant els compradors com els venedors són molt conscients que les perspectives segueixen sent tèrboles a causa de la manca d'una resposta israeliana a Iran. Tot i això, sembla que ha arribat el moment que es doni aquesta resposta, cosa que podria almenys impulsar un augment a curt termini dels preus del petroli", ha valorat Chris Beauchamp, analista en cap de mercats d'IG.

El petroli també es veu pressionat per la decepció del mercat per la falta de detalls de la Xina sobre els seus pròxims plans de suport. A això s'hi afegeix una desacceleració més pronunciada del que s'esperava en els preus del gegant asiàtic, cosa que indica que la demanda continuarà sent feble al setembre.

"Les mesures d'estímul monetari de la Xina no van aconseguir estimular i la promesa del cap de setmana del Ministeri de Finances de demanar més prestat va estar plena de clixés i frases, però curta en detalls tranquil·litzadors i convincents", ha explicat Tamas Varga, analista de la corredoria de petroli PVM.

"L'esperada conferència de premsa que va oferir dissabte el ministre de Finances xinès, Lan Fo, no va estar a l'alçada de les expectatives. No hi va haver respostes a les preguntes sobre els detalls i la suma dels paquets d'estímul que s'espera que ajudin a reactivar l'economia, encara que el ministre va dir que serien significatius", ha comentat Samer Hasn, analista de mercat sènior de XS.com.

Per "empitjorar les coses", la publicació dels índexs de preus al consumidor i al productor del setembre no han complert les expectatives. El creixement anual de la inflació dels preus al consumidor s'ha desaccelerat fins al nivell més baix des del juny passat, amb un 0,4%, i els preus al productor han continuat la contracció que s'ha prolongat des de l'octubre del 2022, aquesta vegada al ritme més ràpid des del març passat, amb un 2,8%.

"Si bé les creixents tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà poden preservar la capacitat del cru per reduir les seves pèrdues, preval la cautela respecte a l'esperat atac israelià a l'Iran en resposta a l'atac amb míssils sense precedents. Aquest atac pot incloure instal·lacions petrolieres iranians, cosa que pot requerir un contraatac de la República Islàmica o els seus aliats a altres instal·lacions de cru a la regió, cosa que pot fer que els preus pugin dràsticament. Tot i que encara no s'ha pres una decisió final sobre l'abast i el moment de l'atac”, ha conclòs Hasn.

Noticias relacionadas

contador