Wall Street cotitza amb suaus compres aquest divendres després dels guanys de dijous, que van portar l'S&P 500 i el Nasdaq a renovar màxims, després de la retallada de 25 punts bàsics de la Reserva Federal (Fed) i que Jerome Powell, president de l'organisme, hagi assegurat que "a curt termini, les eleccions no tindran efecte" en les decisions.
- 44.069,680
- -
"La reunió de la Fed va ser el que s'anomena un 'esdeveniment-no-esdeveniment', perquè el més nou que va dir Powell va ser que les singulars mesures anunciades per Trump (immigració, aranzels, baixades d'impostos, etc) no tindran cap impacte de curt termini sobre la política monetària. A Bankinter creiem que la Fed tornarà a baixar 25pb tant a la reunió del 18 de desembre, com a la del 29 de gener i que continuarà després alternant reunions sense moure amb altres en què sí, fins a acabar al 2,75-3,00% el 2026, però podrien ser menys depenent de com d'inflacionistes en siguin les polítiques de Trump”, indiquen des de l'entitat.
En aquest sentit, per a Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, “la Fed no té cap altra opció que ballar al so de Trump, li agradi o no. Aquesta realitat comporta el risc d'una inflació més alta del normal i mereix una atenció curosa".
"Fins i tot per al desembre, la condicionalitat de les dades es va elevar un esglaó, ja que Powell es va allunyar de qualsevol orientació sobre el ritme i la mida. En conjunt, creiem que el desembre és molt a prop i que és probable que els tipus finals toquin fons a un nivell més alt del previst, atès el marge per a una política fiscal reflacionista l'any que ve. Salman Ahmed, responsable global de macro i assignació estratègica d'actius a Fidelity International.
És més, per a Gilles Moëc, economista en cap d'AXA IM, malgrat una retallada de 25 punts bàsics al desembre continua sent probablement la “pendent natural” de la Fed, “el nostre nivell de confiança és menor després d'aquesta conferència de premsa. No caldria gaire en les properes dades d'inflació i ocupació per posar en pausa el FOMC”.
"En qualsevol cas, si el FOMC retalla al desembre, esperem una pausa al gener i sota el nostre escenari central per a la implementació de les polítiques de Trump, creiem que la Fed s'aturarà al 4,25% al març. Això, és clar, podria generar una discrepància amb l'Administració republicana entrant, deixant el FOMC obert a acusacions de parcialitat després de la retallada de 50 punts bàsics del setembre", afegeix.
Al còmput setmanal, ia falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos van camí de finalitzar una setmana de forts guanys liderada pel Nasdaq, que puja un 5,6%, mentre que l'S&P 500 i el Dow Jones avancen un 4,3% i un 4%, respectivament.
TRUMP, GRAN PROTAGONISTA DE LA SETMANA
Amb permís de la Fed i Powell, el gran protagonista de la setmana, sens dubte, ha estat Donald Trump, en aconseguir la victòria a les eleccions presidencials dels EUA.
La notícia de la tornada a la Casa Blanca va portar els índexs novaiorquesos a màxims històrics amb els bancs i les empreses de petita capitalització liderant els guanys, el dòlar nord-americà pujant amb força i el bitcoin disparat.
"La desaparició de la incertesa i les implicacions positives per al creixement han desencadenat forts avenços als mercats de renda variable dels EUA, els rendiments dels bons del Tresor i el dòlar nord-americà", valoren a Franklin Templeton.
"És probable que aquests moviments continuïn les properes setmanes i mesos. Però els inversors han d'estar atents als possibles riscos d'un augment dels rendiments dels bons, una Fed menys acomodatícia i la possibilitat que augmentin les tensions comercials mundials. A la nostra opinió, és probable que la tendència Trump continuï avançant, però instem els inversors a ser prudents en les conclusions d'inversió que extreguin dels resultats electorals”, comenten aquests analistes.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, Nvidia s'incorpora aquest divendres al Dow Jones en substitució d'Intel per "assegurar una exposició més representativa a la indústria de semiconductors. Amb la seva inclusió, dels 30 components del Dow Jones, són a l'índex quatre de les sis empreses tecnològiques valorades en bilions de dòlars.
A més, les companyies segueixen presentant els seus resultats trimestrals, i aquest divendres paguen a borsa les seves xifres Pinterest, que cau un 14% en decebre amb les seves previsions per al quart trimestre, i Airbnb, que es deixa un 8% després d'incomplir la previsió de guanys.
En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,53% (71,25 dòlars) i el Brent cedeix un 1,31% (74,65 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,37% (1,0764 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,04% (2.706 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa al 4,302% i el bitcoin cau un 0,70% (76.100 dòlars).