ep archivo   fachada de la bolsa de nueva york en wall street 20230420115703
EUROPA PRESS - Archivo

Wall Street cotitza amb caigudes suaus a l'última sessió d'un trimestre molt alcista per a la renda variable nord-americana, i al final d'un mes de setembre que serà recordat per la baixada de tipus de 50 punts bàsics anunciada per la Reserva Federal (Fed) el dia 18 passat.

  • 42.189,620
  • -

L'S&P 500 acumula guanys del 5,1% al tercer trimestre i de l'1,6% al setembre, sense comptar aquesta darrera sessió, i puja més de 20% aquest any. El Dow Jones, per part seva, avança un 1,8% a l'últim mes i més d'un 8% aquest trimestre, mentre que el Nasdaq lidera les compres al setembre amb pujades del 2,3% i es queda més endarrerit al tercer trimestre (+2%).

El mercat nord-americà amb prou feines reacciona als forts moviments de les borses a Àsia, amb fortíssimes pujades a la Xina i grans baixades al Japó, ni a l'augment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà, després de la mort del líder d'Hezbollah, Hassan Nasrallah, en un bombardeig d'Israel.

De moment, els inversors fixen la seva atenció en les dades del mercat laboral nord-americà que s'aniran coneixent els propers dies, i que culminaran divendres amb la publicació de l'informe d'ocupació del setembre.

"El millor per al mercat seria que l'ocupació nord-americana sortís més aviat feble (s'esperen 140.000 llocs de treball i taxa d'atur estable al 4,2%). Això confirmaria que la Fed va encertar baixant 50 punts bàsics i, a més, que pot continuar baixant sense urgència, ja que l'ocupació fluixeja, però no s'agreuja. I aquest és el desenllaç més probable", argumenten els estrategs de Bankinter.

Tot i això, altres analistes esperen que octubre sigui un mes correctiu per a les borses, després dels successius màxims històrics marcats pels índexs. A més, entraran en joc les eleccions presidencials als Estats Units, que se celebraran el 4 de novembre i poden elevar la volatilitat durant les properes setmanes.

VISIÓ DE MERCAT

"El mercat alcista podria prolongar-se fins ben entrat el proper any", afirma Chris Iggo, director d'inversions a AXA Investment Managers. De fet, aquest expert assegura que la Fed està fent un "treball fabulós" tant per a la renda fixa com per a la variable.

Segons Iggo, la Fed "ha permès que els rendiments dels bons caiguin a tot el revolt", cosa que és "fantàstic" per a aquells que inverteixin en renda fixa.

Pel que fa a les accions, l'expert d'AXA IM creu que "la majoria dels inversors" haurien d'estar més satisfets amb la renda variable de creixement ara que els tipus d'interès es dirigeixen al 3%.

"L'optimisme s'estén i els mercats de renda variable marquen nous màxims. Pot ser que el frenesí al voltant de la intel·ligència artificial (IA) s'hagi esvaït, però la revolució està en marxa, i no hauríem de descartar sorpreses a l'alça en els beneficis de les tecnològiques al tercer trimestre i el 2025", afirma Iggo.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena corporativa, les operadores de televisió de pagament DirecTV i Dish TV han acordat la seva fusió per crear un dels grups més grans del país, amb 20 milions de sucriptors.

En altres mercats, el petroli Brent baixa un 0,31% (71,76 dòlars), l'euro s'ha depreciat un 0,10% (1,1196 dòlars) i l'unça d'or cedeix un 0,21% (2.662 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta el 3,758% i el bitcoin perd un 2,90% (64.007 dòlars).

contador