brokercbnariz1qq

Segurament és la pregunta que tots es fan ara mateix: estem davant la millor oportunitat en anys per entrar a la borsa? Amb caigudes tremendes en moltíssims títols, que provoquen preus de 'ganga', sens dubte la temptació de comprar borsa en aquests moments és enorme, una oportunitat única per pujar al carro del ral·li que fins ara es donava a les places europees, i també una possible oportunitat per, un cop tocat fons, aprofitar el rebot que podria donar-se a Wall Street.

La resposta a aquesta qüestió, però, és esquiva. La majoria prefereix no pronunciar-se amb claredat sobre el que farà la borsa a curt-mitjà termini, perquè la majoria realment no sap què passarà, i es refereixen als senyals que s'observen ara com ara, i aquests senyals són clarament negatius.

Bankinter ha aplicat des d'avui mateix una reducció d'exposició al risc de certa profunditat

Europa estén la caiguda aquest dilluns, i Wall Street, també. Això sí, dins de les borses s'està veient molta volatilitat i, en el cas de l'IBEX, títols que han arrencat amb fortes caigudes, s'han recuperat de manera molt forta intradia, encara que continuen cotitzant clarament en negatiu.

Tot i això, quan el context és tan tremendament desfavorable, obviar-lo no sembla ser el més intel·ligent. Per a Bankinter, la prioritat ara és "protegir", per la qual cosa des d'avui mateix ha aplicat una reducció d'exposició a risc de "certa profunditat": des del rang Defensiu 20%/Agressiu 70% fins al 0%/40%.

El banc creu que cal acceptar i interioritzar que el context s'ha deteriorat sobtadament i bruscament. Donald Trump va anunciar la setmana passada uns aranzels recíprocs molt més durs del que s'esperava, i l'administració dels Estats Units no sembla disposada a negociar. La taxa base del 10% de les tarifes va entrar en vigor aquest dissabte, i aquest dimecres entraran en vigor la resta d'aranzels recíprocs. La Xina va comunicar divendres aranzels de represàlia del 34% i ja es pot donar per inaugurada la guerra comercial.

"Creiem que el dany d'aquesta guerra aranzelària serà semiestructural o estructural, impossible de revertir/reparar a curt termini i, per tant, un perfil Conservador no hauria d'assumir cap risc de pèrdua (0% exposició vs. 20% anterior), mentre que cap perfil, ni tan sols el més Agressiu, hauria de tenir una exposició igual o superior al 50% (baixem fins al 40% des del 70%)”, diu el banc.

ENCARA NO S'HA TOCAT FONS

L'estrateg Naeem Aslam, de Zaye Capital Markets, creu que els mercats encara no han tocat fons pel fet que cap dels fonaments subjacents suggereix que la guerra comercial estigui arribant al final. De fet, diu que, en molts aspectes, sembla que el conflicte gairebé no ha començat.

Quan el context és tan tremendament negatiu, obviar-ho no sembla ser el més intel·ligent

Segons la seva opinió, molts operadors no han tingut en compte el risc, especialment enfront dels forts repunts vistos als índexs europeus als últims mesos mentre Trump anava anunciant aranzels i Wall Street no parava de caure. En aquest sentit, avisa que, si la venda massiva continua, "podria donar lloc a una carnisseria encara més gran als mercats".

Richard Hunter, responsable de mercats de la companyia britànica interactive investor, també opina que el final de l'actual caiguda podria no haver arribat encara, i avisa de les repercussions a llarg termini de la guerra comercial.

"Les repercussions a llarg termini, on les cadenes de subministrament són redirigides i els països fan els seus propis arranjaments, podrien resultar que alguns d'aquests països deixin de dependre dels EUA a llarg termini, havent canviat les aliances a d'altres, fins i tot potser cap a la Xina".

Hunter afegeix que és una cosa errònia pensar que les accions defensives eviten caigudes durant moments de volatilitat com aquest, més aviat tendeixen a caure de manera menys violenta que les contraparts cícliques més tradicionals.

"Al Regne Unit, l'FTSE 100 havia estat muntant l'onada de ser vist com a defensiu i una cosa així com un refugi per als inversors, però la caiguda precipitada d'aquest dilluns se suma a la debilitat de la setmana passada, esborrant completament els guanys que s'havien registrat aquest any".

"Fins i tot el sector de defensa està suportant el pes de l'última onada de venedors, amb empreses com Rolls-Royce i BAE Systems, que anteriorment havien tingut un fort exercici, veient caigudes abruptes".

Noticias relacionadas

contador