Com s'esperava, les accions de Solaria pateixen aquest dimarts a la borsa amb caigudes que ronden el 7% després que aquest dilluns a la tarda presentés resultats. Uns comptes, per sota del que estava previst, que els analistes qualifiquen com a "dèbils". "No hi percebem catalitzadors", asseguren.
- 9,110€
- -7,93%
Durant els nou primers mesos de l'any, Solaria va registrar un benefici net de 57 milions d'euros, xifra que suposa un 34% menys respecte als 86,4 milions aconseguits durant el mateix període de l'any passat.
Els comptes han estat afectats per la baixada dels preus de l'energia. Com destaca la pròpia companyia, "el grup continua mantenint un creixement exponencial, cosa que es tradueix en un increment de la producció d'energia (+15%), que per raons de la caiguda tan accentuada del preu no s'ha vist materialitzat en un increment més gran de l'EBITDA".
Els analistes de Bankinter comenten que la caiguda de les vendes "reflecteix un entorn de preus de l'energia baixos que no es compensa amb l'augment de la generació ni amb la desinversió de projectes solars".
A més, assenyalen que Solaria "no afegeix nova potència durant els darrers 12 mesos i les inversions es redueixen en 9 milions el 2024 (-29,5%), fins als 185 milions d'euros. No anuncia avenços en la diversificació cap als centres de dades i la gestió de terrenys".
"Veiem poca concreció en aquestes ambicions", per això opten per retallar el preu objectiu fins als 10,3 euros per acció, des dels 12 euros previs, amb una recomanació de neutral. "No hi percebem catalitzadors", diuen.
Per la seva banda, a Renta 4 coincideixen que les xifres han estat menors del que s'esperava: "Febles xifres, per sota del consens". Per això, mantenen la seva recomanació de sobreponderar i el preu objectiu de 18,3 euros per acció.
A més, assenyalen que Solaria, "tot i els febles resultats", ha reiterat la guia d'EBITDA tant per al 2024 (amb entre 205 i 215 milions) com per al 2025 (amb entre 245 i 255 milions). Creuen que per assolir l'objectiu del 2024 "serà condició necessària que s'assoleixi l'entrada de caixa al voltant de 60 milions d'euros al quart trimestre provinent del primer acord al negoci de Data".
En aquest sentit, la companyia manté 1.400 MW en negociació sota una doble estratègia. D'una banda, incorporar partners a 'joints ventures', i, de l'altra, la venda total. "Solaria estima entre 30 i 45 milions d'ingressos per cada 100 MW desenvolupats. Esperen obtenir els primers ingressos del negoci de Data Centers cap al final del 2026 o començaments del 2027, una vegada se signin els acords de 'joint venture' al primer semestre del 2025 i es realitzi la construcció dels actius (18 mesos)", expliquen.
Pel que fa a Generia, recorden que Solaria continua esperant incorporar el 2025 un partner que prengui el 49% de la filial d'infraestructures mitjançant una ampliació de capital a nivell de la filial. "En la nostra opinió, la visibilitat respecte a l'obtenció dels fluxos de caixa provinents dels dos negocis continua sent reduïda, per la qual cosa no ho incorporem a la nostra valoració", afirmen.