burbujitas tienda 1 red

Les vendes al detall dels Estats Units van pujar un 0,1% al maig, segons les dades publicades aquest dimarts pel Departament de Comerç dels Estats Units. Aquest indicador s'expandeix després de la baixada del 0,2% del mes d'abril, revisada a la baixa des del 0%, i empitjora les expectatives de consens, que n'anticipaven un avanç del 0,2%.

En termes interanuals, l'indicador va registrar un augment al cinquè mes de l'any del 2,3%, cosa que deixa la taxa de creixement dels últims tres mesos al 2,9% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Les vendes del comerç al detall van augmentar un 0,2% des d'abril i un 2% durant els últims 12 mesos, mentre que els minoristes que no són les palpentes van incrementar les vendes un 6,8% respecte al mateix període de l'any passat. Per part seva, els establiments d'alimentació i beguda van registrar una alça del 3,8% des del maig del 2023.

Excloent-ne els automòbils, les vendes van caure un 0,1%, mentre que el consens n'esperava un avanç del 0,2%. Pel que fa a les vendes del grup de control, van avançar un 0,4% després de tancar l'abril amb una caiguda del 0,5%, revisada a la baixa des del 0,3%.

Els analistes d'Oxford Economics destaquen que "les dades de vendes al detall indiquen que l'economia nord-americana continua desaccelerant-se gradualment i brinden poc suport a la idea que l'economia està a punt de caure per un precipici".

"Amb les perspectives econòmiques benignes, la Reserva Federal seguirà centrada en les dades d'inflació entrants per jutjar el moment de la primera retallada de tipus i el camí que cal seguir. Esperem que els propers informes d'inflació proporcionin notícies més encoratjadores, cosa que creiem que aplanarà el camí perquè els funcionaris de la Reserva Federal comencin a assenyalar amb més fermesa que la primera retallada de tipus es produirà aviat. La nostra opinió, que mantenim des de fa molt de temps, és que la primera retallada arribarà a la reunió de setembre", afegeixen.

Per part seva, Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, considera que les implicacions d'aquestes dades en termes de política de la Reserva Federal "probablement siguin relativament petites".

"L'informe PCE del 28 de juny es presenta com el proper esdeveniment de risc significatiu per als mercats, encara que una retallada del setembre segueix sent el meu escenari base mentre la inflació continuï la caiguda cap al 2%", conclou.

contador