siege de la banque central europeenne bce a francfort

El Banc Central Europeu (BCE) ha actualitzat les projeccions econòmiques, en què manté les previsions d'inflació sense canvis, però revisa lleugerament a l'alça les de la taxa subjacent. Alhora, rebaixa les estimacions de creixement de la zona de l'euro. A la reunió d'aquest dijous, l'organisme ha retallat els tipus d'interès en 25 punts bàsics.

Així, el personal tècnic projecta que el Producte Interior Brut (PIB) creixerà un 0,8% el 2024, un 1,3% el 2025 i un 1,5% el 2026, enfront de les anteriors expectatives de creixement del 0,9 % el 2024, 1,4% el 2025 i 1,6% el 2026.

"Es tracta d'una lleugera revisió a la baixa en comparació amb les projeccions del juny, principalment a causa d'una contribució més feble de la demanda interna en els propers trimestres", expliquen.

Pel que fa a l'evolució dels preus, el personal de l'organisme estima que la inflació general mitjana serà del 2,5% el 2024, del 2,2% el 2025 i de l'1,9% el 2026, com a les projeccions del juny .

"S'espera que la inflació torni a augmentar a l'última part d'aquest any, en part perquè les fortes caigudes anteriors dels preus de l'energia deixaran de figurar a les taxes anuals. La inflació hauria de disminuir llavors cap al nostre objectiu durant la segona meitat de l'any que ve", assenyalen.

Pel que fa a la inflació subjacent, les projeccions per al 2024 i el 2025 s'han revisat lleugerament a l'alça, ja que la inflació dels serveis ha estat més alta del que s'esperava. Tot i això, continua esperant una "ràpida disminució" de la inflació subjacent, del 2,9% aquest any al 2,3% el 2025 i al 2% el 2026, en comparació amb el 2,8% el 2024, el 2,2% el 2025 i el 2% el 2026 de les previsions anteriors.

Per als analistes d'ING, l'afebliment de les perspectives de creixement de la zona de l'euro "hauria de ser el detonant" perquè finalment s'apliquin retallades de tipus més agressius.

"Al juliol, el BCE ja havia modificat l'avaluació de risc de les seves perspectives de creixement perquè diguessin que estaven inclinades a la baixa. Atès que les previsions del BCE han sobreestimat estructuralment el moment i la fortalesa de l'economia de la zona de l'euro, sembla que només és qüestió de temps que unes perspectives de creixement més ombrívoles es tradueixin en retallades de tipus més agressius", diuen.

Mentrestant, a TD Securities, apunten que els canvis en les previsions han estat fins i tot menors del que esperaven, "cosa que reflecteix en gran mesura la dinàmica de les dades recents i no envien un senyal contundent en termes de la trajectòria de la política monetària del BCE a partir d'ara".

Consideren que aquestes previsions "estan en gran mesura en línia amb els preus actuals del mercat (i la confiança implícita del BCE) d'un ritme trimestral de retallades de 25 punts bàsics".

Noticias relacionadas

contador