ep archivo   exterior del palacio de la bolsa que se ha levantado con una subida del ibex 35 de un
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX i la resta de borses europees estenen les retallades de divendres avui dilluns (-0,5% de mitjana) a mesura que es consolida la més que possible aturada de la Reserva Federal (Fed) en les baixades de tipus després de sòlid informe d'ocupació que es va conèixer divendres als EUA, fet que va portar a caigudes de l'1,6% a Wall Street.

  • 11.655,100
  • -0,56%

La setmana passada es van refredar les possibilitats de retallades de taxes per part de la Fed amb la publicació de dades macro sòlides. La punta la va posar l'informe d'ocupació del desembre que es va conèixer divendres i que va sorprendre a l'alça a l'últim mes de l'any amb la creació de 256.000 llocs de treball nous, segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada es va situar per sobre dels 212.000 llocs de treball del novembre, i també va superar la previsió del consens, que anticipava 160.000. La taxa d'atur, per part seva, es va relaxar fins al 4,1%, des del 4,2%.

Tant aquesta referència com altres que es van publicar en sessions prèvies van impactar al mercat de bons, el gran protagonista al llarg de la setmana passada i que s'ha convertit en una de les principals preocupacions per als inversors de renda variable.

"En general, l'informe va assenyalar que el mercat laboral s'havia mantingut sòlid a mesura que s'acostava el final del 2024 (...). El FOMC segueix en camí de 'saltar-se' la reunió del gener, deixant la taxa de fons federals sense canvis", valora Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone.

Tot això enmig d'un context molt més volàtil a mesura que s'acosta la investidura de Donald Trump (el 20 de gener) i enmig de les declaracions que mai no deixen indiferents.

CONSOLIDACIÓ DE NIVELLS

L'IBEX va cedir posicions divendres després d'aconseguir perforar durant la setmana la resistència dels 11.857 punts.

A curt termini, els analistes de Bolsamanía no descarten una consolidació de nivells per aquests preus.

"A mitjà i llarg termini les seves perspectives tècniques són bones després de veure com va confirmar el gir a la mitjana de 200 sessions, mitjana on es troba el suport clau dels 11.295 punts. Per a les properes sessions el més normal és que puguem acabar veient un atac als màxims del 2024 que presenta als 12.153 punts".

Dins l'IBEX destaquen aquest dilluns les pujades en BBVA i Sabadell, i també en Repsol. Aquest últim avança enmig de les alces del petroli, que es va revalorar amb força divendres i avui segueix pujant un 2% per les noves sancions que els EUA han imposat a Rússia.

Pel que fa a BBVA i Sabadell, els experts d'RBC diuen que l'OPA tirarà endavant amb una pujada del 10% a l'oferta. El president del BBVA, Carlos Torres Vila, ha declarat en una entrevista proporcionada pel mateix banc que "BBVA està en un gran moment per continuar creixent i destacant com un dels millors bancs d'Europa".

Al costat de les caigudes, IAG n'és el pitjor, probablement també penalitzat per les pujades del cru, seguit per Indra i Inditex.

DADES XINESES, INFLACIÓ I RESULTATS

La setmana comença amb escassetat de referències a l'agenda. El més destacat de dilluns és la balança comercial de la Xina, que va superar estimacions.

Les exportacions al desembre van augmentar un 10,7% en termes de dòlars nord-americans en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, segons dades de l'autoritat duanera de la Xina publicades aquest dilluns, i van superar les expectatives d'un creixement del 7,3%. Això es compara amb un creixement del 6,7% al novembre i un repunt del 12,7% a l'octubre.

Les dades de duanes van mostrar que les importacions van augmentar un 1,0% al mes passat en comparació amb el mateix període de l'any anterior i van revertir la contracció dels dos mesos anteriors. Els analistes havien pronosticat que les importacions caurien un 1,5% interanual. Això contrasta amb una caiguda més gran del 3,9% al novembre i del 2,3% a l'octubre.

Els economistes esperen que les exportacions hagin contribuït significativament al creixement econòmic de la Xina l'any passat. Les dades del PIB anual del país es publicaran aquest divendres.

Al llarg de la setmana es donaran a conèixer altres referències macro molt rellevants, especialment les dades d'inflació dels Estats Units, la zona de l'euro, el Regne Unit, Alemanya i Espanya, així com els PIB d'Alemanya o el Regne Unit. A això se suma que els Estats Units inauguraran la temporada de resultats amb els comptes dels seus principals bancs (JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America i Morgan Stanley) dimecres i dijous.

ALTRES MERCATS: EL PETROLI SEGUEIX A L'ALÇA

El petroli continua pujant aquest dilluns després de disparar-se divendres. El Brent supera els 80 dòlars el barril (81,35 dòlars, 2%) i el WTI se situa per sobre dels 78 dòlars (78,22 dòlars, +2,15%). Això, a causa de les preocupacions per les possibles interrupcions del subministrament per les sancions contra l'Iran i Rússia.

L'or cotitza pla (2.715 dòlars) i la plata cedeix lleument (31,22 dòlars).

L'euro canvia als 1,022 dòlars (-0,23%).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys es manté folgadament per sobre del 4,7% (4,763%) després de la dada d'ocupació de divendres, que allunya les possibilitats de retallades de tipus per part de la Fed.

Noticias relacionadas

contador