Les borses europees han caigut gairebé íntegrament aquest dimarts després de conèixer que el president rus, Vladimir Putin, ha aprovat una nova doctrina que permet respondre amb armes nuclears a un atac convencional contra Rússia. La notícia ha impactat amb força a la renda variable, que ha començat a caure de forma sobtada només fer-se pública la notícia. L'IBEX s'ha deixat un 0,74% i ha perdut els 11.600 punts (11.588,4 punts).
- 11.588,400
- -0,74%
La decisió de modificar la doctrina nuclear oficial de Rússia és la resposta del Kremlin a la suposada decisió del govern del president nord-americà Joe Biden de permetre que Ucraïna dispari míssils nord-americans de llarg abast a l'interior de Rússia.
PROTAGONISTES EMPRESARIALS
Més enllà d'això, les empreses han estat aquest dimarts les grans protagonistes del dia a Espanya. Solaria i CaixaBank han liderat els descensos de l'IBEX. La primera va publicar resultats ahir, després del tancament, i no han agradat al mercat. La segona ha anunciat avui Pla Estratègic i l'inici de programa de recompra d'accions, i sembla que tampoc no ha acabat de convèncer.
També han caigut amb força els bancs en general i IAG i Amadeus, després de conèixer les novetats comentades que aviven la tensió geopolítica.
Grifols ha baixat igualment amb ganes després de confirmar Brookfield la seva intenció de llançar una OPA a 10,5 euros i després que la companyia hagi dit que el Consell es reuneix avui d'urgència i que el Comitè de Transaccions desaconsella l'oferta.
Al costat positiu, Merlin ha liderat les alces, ja que sembla que, després del caos d'ahir a la Comissió d'Hisenda, es queda fora de la reforma fiscal la modificació del règim fiscal especial de les socimis.
La reforma fiscal del Govern segueix a l'aire i no es decidirà fins que no se celebri una votació clau al Ple del Congrés, previst per a aquest dijous.
Aquest dilluns, en una sessió caòtica de la Comissió d'Hisenda, que va acabar votant de matinada, l'Executiu va aconseguir aprovar el Projecte de llei que inclou un nou impost mínim global del 15% a les empreses multinacionals, però no va aconseguir aprovar la permanència dels gravàmens a la banca i energètiques, l'eliminació del règim fiscal favorable de les socimis ni la pujada de tributació al dièsel.
Amb tot això, Endesa ha publicat avui el seu Pla Estratègic 2025-2027 després que ahir ho fes Enel (que en controla el 70%). La companyia es compromet a un 'pay out' del 70% fins al 2027 i eleva la inversió fins als 9.600 milions. Preveu tancar el 2024 superant la previsió de benefici ordinari net, que arribarà als 1.800 milions, i aconseguint un EBITDA de 5.200 milions, al rang alt de l'estimació anunciada fa un any.
Així mateix, ha anticipat que el 2027 estima assolir un EBITDA de fins als 5.900 milions, un resultat ordinari net de fins als 2.200 milions i un deute net d'entre 10.000 i 11.000 milions.
A més, avui eDreams ha publicat resultats i ha anunciat un programa de recompra d'accions. Està pujant al voltant d'un 2% al Mercat Continu.
Cal destacar també, fora del nostre país, que Nestlé ha presentat pla estratègic, amb un objectiu de reducció de costos de 2.800 milions de dòlars. Per part seva, l'alemanya Thyssenkrupp s'ha disparat després de reduir pèrdues netes.
Als Estats Units, Super Micro es dispara un 30%. La companyia ha contractat un nou auditor i ha presentat un pla de compliment per poder seguir al Nasdaq.
A l'àmbit macro, s'ha publicat l'IPC final de l'eurozona d'octubre, que confirma el repunt de la dada prèvia de tres dècimes, fins al 2%.
ALTRES MERCATS
L'euro s'ha situat als 1,0588 dòlars (-0,10%). El petroli ha caigut un 0,4%. El Brent ha arribat als 72,99 dòlars i el WTI, als 68,92 dòlars.
L'or ha pujat un 0,61% (2.630 dòlars) i la plata ha avançat un 0,04% (31,24 dòlars).
El bitcoin ha superat els 92.000 dòlars (92.607 dòlars) i l'ethereum s'ha col·locat als 3.117 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera al 4,382%.