bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes no perden l'impuls. El bitcoin (BTC) cotitza per sobre dels 67.000 dòlars després de pujar un 0,5% a les últimes 24 hores. Cal destacar que la criptomoneda reina va aconseguir superar els 68.000 dòlars a l'última jornada i la seva revaloració setmanal ronda el 10%. Alhora, l'ethereum (ETH) es manté per sobre dels 2.600 dòlars després de pujar una mica més que el bitcoin l'últim dia.

  • 66.905,185$
  • -1,22%

El panorama és una mica mixt a les altcoins. Tokens com a solana (SOL), toncoin o cardano (ADA) cedeixen amb moderació. Tot i això, criptos com XRP, dogecoin (DOGE), tron (TRX), avalanche (AVAX), shiba inu (SHIB) o bitcoin cash (BCH), entre altres, registren avenços moderats. Al còmput dels últims 7 dies, cap gran altcoin té un saldo negatiu.

No hi ha hagut grans novetats al mercat durant les últimes 24 hores. Potser la més cridanera és que el bitcoin n'ha augmentat el domini, és a dir, el pes o la capitalització respecte a la resta del mercat. Segons TradingView, aquesta mètrica va vorejar el 59% aquest dimecres, cosa que representa la dada més gran en l'actual cicle alcista i la lectura més forta des de l'abril del 2021. Aquesta mètrica va anar caient gradualment després de superar el 70% a finals del 2020 i fins a tocar fons després del col·lapse d'FTX el novembre de 2022. Des de llavors, ha protagonitzat una pujada constant.

Darrere de gran part del creixent domini del bitcoin hi ha el declivi relatiu de la segona criptomoneda més gran per capitalització de mercat: ñ'ETH. La relació ether/bitcoin ronda el 0,0385, és a dir, el seu nivell més feble des d'abril del 2021. A més, l'ethereum només ha superat el bitcoin en set dels últims 23 mesos, i el maig del 2024 és l'últim en què la segona major criptomoneda va obtenir millors rendiments que el bitcoin.

Aquests moviments semblen indicar una clara preferència pel BTC en un moment d'incertesa al mercat borsari, condicionat per les eleccions nord-americanes del proper 5 de novembre i el conflicte al Pròxim Orient, entre altres factors.

Així mateix, la pujada del bitcoin a les darreres jornades es correspon amb els moviments tradicionals de la criptomoneda en aquesta època de l'any. Octubre és tradicionalment el mes més alcista per al criptoactiu rei, però les pujades solen arribar a la segona quinzena, segons expliquen els analistes de CryptoQuant. Segons aquests experts, la segona setmana sol ser de consolidació i crea la base per veure revaloracions de fins a més del 10% les setmanes posteriors, com sembla que està sent el cas.

De moment, les dades semblen donar la raó a aquests estrategs, ja que el bitcoin ha arribat al màxim mensual en les últimes jornades i ha pujat amb força des del començament d'aquesta setmana. A més, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat han guanyat força als últims dies, ja que han captat més de 1.500 milions de dòlars en entrades netes des de l'11 d'octubre passat. A més, el 15 d'octubre passat van aconseguir entrades netes per valor de 555,9 milions de dòlars, una de les millors dades de la seva curta vida i la més alta des del començament de juny.

Segons els experts, aquests moviments podrien portar el bitcoin a pujar fins a nous màxims. "Cal una expansió de la demanda aparent perquè els preus del bitcoin pugin de forma sostenible fins a un nou màxim històric. En aquests casos, la demanda aparent va assolir un màxim de 490.000-550.000 BTC", explica Julio Moreno, analista de CryptoQuant. Manuel Villegas, analista de Julius Baer, ​​destaca que la forta demanda, així com l'elevat nivell de l'interès obert als mercats de futurs, és un altre dels factors que estan reforçant el cas alcista del bitcoin.

"Quant a l'oferta, el factor més rellevant a considerar és el cas FTX, on s'espera que els creditors rebin una distribució en efectiu i potencialment puguin reassignar criptomonedes, cosa que podria contrarestar l'impacte pendent de Mt. Gox. Estem esperant les eleccions als EUA i la propera reunió de la Reserva Federal (Fed) en menys d'un mes i, mentrestant, la volatilitat hauria de continuar sent alta, en línia amb els actius de risc", explica aquest expert.

En aquest sentit, el mercat sembla inclinar-se per dues baixades més dels tipus d'interès de 25 punts bàsics (pb) per part del banc central nord-americà. Cal assenyalar que aquest dijous el Banc Central Europeu (BCE) decidirà si redueix o no les taxes oficials, amb el consens apostant per una altra nova retallada.

contador