
Les criptomonedes continuen caient amb força aquest inici de setmana. El bitcoin (BTC) cau amb força i posa en perill els 82.000 dòlars després d'haver arribat a vorejar els 88.000 durant divendres passat.
- 83.188,232$
- -0,68%
La majoria d'altcoins també es tenyeixen de vermell. L'ethereum (ETH) perd un 2% i amenaça d'abandonar els 1.800 dòlars, mentre que tokens com XRP, dogecoin (DOGE) o cardano (ADA), entre d'altres, signen descensos de fins al 5%. Altres criptos com a solana (SOL) es desmarquen de les caigudes generals del mercat.
Tot i aquestes caigudes generalitzades, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat van registrar entrades netes de 196 milions de dòlars la setmana passada. Per contra, els seus homòlegs d'ETH van tancar la setmana borsària amb una pèrdua neta de 8 milions de dòlars.
Aquestes caigudes es van produir després que la borsa nord-americana acomiadés la setmana amb pèrdues destacades, molt influenciada per les últimes dades macroeconòmiques i per la guerra aranzelària dels Estats Units. En primer lloc, les dades de l'índex de preus de consum personal, l'anomenat índex PCE, es van mantenir estables al 2,5% al gener i van igualar les previsions del consens d'analistes. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, es va accelerar una dècima més del que s'esperava, al 2,8%.
Aquest indicador és el favorit de la Reserva Federal (Fed) per orientar la política monetària, i per això aquesta sorpresa alcista podria complicar encara més les baixades dels tipus d'interès durant els propers mesos.
Cal recordar que el banc central nord-americà va revisar a l'alça les previsions d'inflació, mentre que va reduir les estimacions de creixement, probablement a causa de les agressives polítiques comercials de Trump. Així mateix, el model GDPNow de la Reserva Federal d'Atlanta ara projecta que l'economia dels EUA es contraurà un 2,8% al primer trimestre, o un 0.5% si s'ajusta per importacions i exportacions d'or, cosa que ha avivat els temors d'una estanflació i d'una recessió econòmica eventual.
Mentrestant, els mercats continuen valorant quin impacte tindran els aranzels del president Donald Trump a les economies desenvolupades. Durant els últims mesos, els índexs de Wall Street han caigut amb ganes, pressionant a la baixa actius de risc com les criptomonedes, enfront dels ja esmentats temors d'una crisi econòmica al país. En aquest sentit, diumenge passat Trump va anunciar aranzels a Rússia si el país no arriba a un acord de pau amb Ucraïna.
"El sentiment del mercat, reflex d'aquesta dualitat, combina la fortalesa del mercat laboral amb la desconfiança envers les accions erràtiques del govern, cosa que ha portat a una revaloració de l'or i a un èxode de capitals cap a mercats internacionals i actius que es perceben com a més segurs. Els inversors, conscients de la fragilitat que implica dependre únicament del dòlar i de l'entorn intern, estan apostant per estratègies que diversifiquin les carteres i els protegeixin davant la volatilitat", explica Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro.
En aquest context, experts com Joel Kruger, analista de LMAX Group, no són gaire optimistes. Aquest estrateg assenyala que "és difícil determinar si hem tocat fons el 2025" per al bitcoin i altres criptoactius. Tot i això, també destaca que hi ha certs catalitzadors i tendències positives, com les polítiques més amigables amb les criptomonedes als EUA i l'entrada de companyies financeres tradicionals al sector cripto. "Qualsevol retrocés addicional que puguem veure hauria d'estar excepcionalment ben recolzat a l'àrea de 70.000-75.000 dòlars", afegeix.