Les accions de les companyies del sector del luxe, així com les mineres i les acereries cauen amb força al mercat borsari. Aquests valors reaccionen negativament als estímuls fiscals anunciats per la Xina, que s'han situat per sota de les expectatives que tenia el mercat.
La Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (CNDR, per les sigles en anglès) ha indicat que el gegant asiàtic accelerarà l'emissió de bons especials per als governs locals i ha promès que el Govern seguirà emetent aquest tipus de bons durant el proper any. A més, a finals de mes es publicarà un pla d'inversions valorat en 100.000 milions de iuans (14.000 milions de dòlars) previst per al 2025.
Zheng Shanjie, president de la CNDR, també ha promès més mesures per recolzar el mercat immobiliari i impulsar la despesa interna. Tot i això, ha estat la seva falta de detalls concrets el que ha decebut els inversors. "Se suposava que la conferència de premsa de dimarts del principal planificador econòmic de la Xina seria el gran moment en què Pequín llancés una bazuca d'estímul. En canvi, ha estat més aviat una pistola de joguina", explica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.
D'una banda, empreses com LVMH, Christian Dior o Hermès cotitzen amb descensos d'entre el 3% i el 5%, mentre que Kering (matriu de Gucci) o Burberry es desplomen entre un 7% i un 8%. A les últimes setmanes, aquestes accions van pujar a causa dels estímuls econòmics anunciats pel Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès), que semblava que podrien apuntalar el consum al detall xinès després de diversos mesos de debilitat.
"El mercat n'esperava més. La correcció serà encara més forta si les dades de la Setmana Daurada en termes de consum són febles", apunta Alicia García-Herrero, economista en cap per a la regió Àsia-Pacífic del banc d'inversió Natixis. Aquesta experta subratlla que el mercat "està reaccionant a faltar un estímul fiscal real". "Jo no hauria organitzat una roda de premsa per no anunciar res de nou", afegeix.
Cal recordar que les borses xineses van romandre tancades als últims dies a causa de la celebració de la Setmana Daurada o 'Golden Week' xinesa. Aquesta festivitat, que té lloc entre l'1 i el 7 d'octubre, celebra l'origen de la República Popular de la Xina i sol propiciar un augment de les vendes. Segons Alipay, la plataforma de pagaments més gran de la Xina, les transaccions a l'estranger dels usuaris xinesos van augmentar més d'un 60% durant els quatre primers dies d'aquesta celebració, mentre que la despesa dels viatgers internacionals es va disparar un 120% interanual.
D'altra banda, les mineres i siderúrgiques també cotitzen amb importants descensos al mercat. Empreses com China Steel, Nippon Steel, NMDC, NALCO o Tata Steel, entre d'altres, han registrat caigudes a la sessió d'aquest dimarts. Les notícies que arriben de la Xina també afecten aquests sectors perquè el gegant asiàtic és el principal demandant de matèries primeres del planeta i també n'és un gran productor.
"En última instància, perquè el repunt sigui sostenible, ens cal veure més política fiscal i més mesures de suport a l'economia i al mercat immobiliari. S'han dipositat moltes esperances en el fort repunt de les últimes setmanes i ara necessitem veure més mesures polítiques del Govern per recolzar la tendència alcista", explica Vasu Menon, director gerent d'estratègia d'inversió d'OCBC a Singapur. De la seva banda, Innes subratlla que, amb la gana pel risc global ja era en "terreny inestable", la falta d'"acció decisiva" per part de Pequín "podria ser el colofó que faci esclatar la bombolla".