dl china shanghai generic scene pexels 2
Sharecast / Saunak Shah via Pexels

Gerro d'aigua freda del Banc Mundial a la Xina i les seves perspectives de creixement. L'organisme preveu que l'economia del gegant asiàtic es debiliti encara més el 2025 i caigui fins al 4,3% des del 4,8% estimat per al 2024. Tot i les recents mesures d'estímul comunicades per les autoritats del país.

Al seu informe semestral de perspectives econòmiques, el Banc Mundial ha remarcat que aquesta pèrdua d'impuls de la Xina exercirà una pressió addicional sobre la regió i com a resultat el creixement a Àsia Oriental i el Pacífic, que abasta països com Indonèsia, Austràlia i Corea, desaccelerarà el 4,4% el 2025 enfront del 4,8% d'aquest any.

"Durant tres dècades, el creixement de la Xina s'ha estès beneficiosament als veïns, però la mida d'aquest ímpetu ara està disminuint", ha afirmat l'organisme. "El suport fiscal assenyalat recentment pot impulsar el creixement a curt termini, però el creixement a llarg termini dependrà de reformes estructurals més profundes", ha afegit.

El Banc Mundial ha atribuït la feble despesa dels consumidors xinesos a preocupacions com ara la disminució dels salaris, a més de desafiaments com la persistent feblesa del mercat immobiliari, l'envelliment de la població i les tensions globals creixents.

Així mateix, creu que els canvis en els fluxos comercials i d'inversió, juntament amb la creixent incertesa política mundial, també podrien afectar la regió de l'Àsia oriental i el Pacífic.

Respecte a les tensions comercials entre els EUA i la Xina, el Banc Mundial ha indicat que, si bé han creat oportunitats perquè països com el Vietnam exerceixin un paper en la vinculació dels principals socis comercials, "la nova evidència suggereix que les economies poden estar cada vegada més limitades a exercir un paper de 'connector unidireccional' a mesura que s'imposen noves regles d'origen més estrictes a les importacions i restriccions a l'exportació".

Pel que fa a les noves tecnologies, atès el predomini del treball manual a la regió, menys llocs de treball es veuran amenaçats per la intel·ligència artificial (IA), encara que això significa que "la regió està pitjor posicionada per aprofitar els beneficis de productivitat de la IA", ha conclòs el Banc Mundial.

Noticias relacionadas

contador