jerome powell 20240609105438

Com valoren els analistes la primera i "agressiva" retallada de tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed)? Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, comenta que “el mercat tenia raó, però la majoria dels economistes estaven equivocats”.

I és que finalment la Fed, tal com havia filtrat a la setmana passada, va retallar els tipus 50 punts bàsics per començar el cicle de suavització monetària. "La Fed va començar el cicle de retallades de taxes amb força i va revisar a la baixa les seves expectatives per a les taxes d'interès a curt i mitjà termini", afegeix Brooks.

A parer seu, "la combinació d'una gran rebaixa dels tipus i una avaluació moderada de les futures retallades ha fet que el dòlar entri en una espiral descendent" i afavoreix els actius de risc, com les accions. "És una bona notícia" per als mercats, ja que "aquest moviment recolza el creixement econòmic i podria perllongar el cicle econòmic".

Carlos de Sousa, gestor de carteres de deute de mercats emergents de Vontobel, afirma que "la retallada de 50 punts bàsics suggereix que la Fed coincideix amb l'opinió del mercat que pot estar iniciant el cicle de relaxació una mica tard".

Tot i que afegeix que "és difícil culpar-los per arribar una mica tard, ateses les dades d'inflació del primer trimestre, més fortes del que s'esperava, i les revisions recents a la baixa de les dades del mercat laboral publicades anteriorment". A parer seu, "és probable que vegem dues retallades addicionals dels tipus d'interès d'aquí a finals d'any, de 25 punts bàsics cadascun, i que el tipus d'interès oficial de la Fed s'acosti al 3% a mitjans del 2025".

James McCann, economista en cap d'abrdn, afirma que el banc central "ha començat a aixecar el peu del fre de l'economia nord-americana a mesura que es refreda la inflació i augmenta la preocupació per les perspectives de creixement".

Per a aquest expert, la retallada de 50 pb “il·lustra el grau d'urgència de la Fed per començar a rebaixar ràpidament la restricció de la política monetària. De fet, els membres del Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC) esperen que aquesta sigui la primera d'una sèrie de retallades, i que els tipus baixin 50 punts bàsics més a finals d'aquest any, i 100 punts bàsics el 2025, segons la previsió mitjana".

Aquesta retallada "hauria d'alleujar les preocupacions del mercat al voltant de la possibilitat que el banc central s'hagi quedat endarrerit a mesura que comencen a aparèixer esquerdes al mercat laboral nord-americà, i els mercats de renda variable estan reaccionant positivament".

Per James McCann, "la clau per a la Fed consistirà ara a calibrar acuradament el ritme de la flexibilització, a mesura que la inflació segueixi acostant-se a l'objectiu i l'economia s'alenteixi. De fet, encara que el president Powell podria assenyalar que els 50 punts bàsics seran l'excepció i no la regla durant aquest cicle de relaxació, la Fed hauria d'estar preparada per moure's amb aquests passos més llargs si observa nous signes de debilitat”.

Des d'Oxford Economics, comenten que la retallada de 50 pb “és més agressiva del que esperàvem, ja que el banc central va desviar ràpidament la seva atenció de la inflació cap al mercat laboral. El seu doble mandat s'està convertint en un de sol, a mesura que el mercat laboral s'ha suavitzat”.

Danske Bank anticipa ara "un cicle de retallada més ràpida i més curta que el que suggereixen" les projeccions de la Fed. "Preveiem retallades de 25 punts bàsics a cada reunió fins al juny i veiem que la taxa de referència arribarà al 3,00- 3,25% per a fins del 2025", afirmen.

Tenint en compte un matís més polític, els analistes de Rabobank assenyalen que "la Fed està provocant l'expresident Trump", ja que aquesta retallada de tipus pot beneficiar el Partit Demòcrata. "L'única dissident, Michelle Bowman, pot haver millorat les possibilitats d'esdevenir la pròxima presidenta de la Reserva Federal" si guanya Trump, afirmen.

La companyia TD Securities indica que "seguim pronosticant dues reduccions addicionals de 25 punts bàsics al novembre i desembre. També seguim esperant que la Fed retalli les taxes en 25 punts bàsics a cada reunió l'any vinent fins arribar al 3% al setembre de 2025".

Per part seva, Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management, afirma que "ara l'atenció s'ha desplaçat decisivament cap al mercat laboral i hi ha la sensació que la Fed està intentant aconseguir un millor equilibri entre llocs de treball i inflació".

Segons aquest expert, "la pregunta del milió de dòlars és si l'augment de la taxa d'atur als EUA només és un restabliment saludable per al mercat laboral o el primer senyal d'una tendència més preocupant".

contador