ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 8 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys moderats aquest dijous (0,37%, 11.156,3 punts), liderat per Grifols i per IAG. També ha pujat Inditex, que podria haver-se beneficiat de les pujades de la minorista britànica de moda esportiva JD Sports després de publicar resultats, així com Solaria i Puig, mentre que les caigudes més importants han estat per a ArcelorMittal i Acciona Energía.

  • 11.400,200
  • 1,08%

COMENÇA JACKSON HOLE

Les borses afronten aquest dijous el començament del Simposi de Jackson Hole, que s'estén fins dissabte i el plat fort del qual arribarà demà divendres amb la compareixença de Jerome Powell. Els inversors esperen que Powell ofereixi més pistes sobre la primera retallada de tipus de la Reserva Federal (Fed) que es preveu per al setembre, i igualment estan atents al que pugui deixar entreveure sobre la seva magnitud (25 o 50 punts bàsics). Tot i això, també hi ha qui creu que Powell continuarà aferrant-se a la prudència i al discurs d'anar mirant dada a dada abans de prendre decisions, sense aclarir gaire més. Caldrà veure què passa finalment i l'impacte que té al mercat.

"Si Powell es mostra optimista sobre l'economia, això reforçaria la visió cada vegada més prevalent que els EUA probablement evitaran una recessió, cosa que ha impulsat la recent recuperació als mercats de valors. No obstant això, això també podria indicar que es podrien realitzar retallades de taxes menors, que totalitzarien 75 punts bàsics en lloc de 100 punts bàsics al llarg d'aquest any, cosa que podria donar suport al dòlar a curt termini", escriu Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat a ADSS.

"De cara a la reunió, els mercats de swaps han tornat a descomptar una retallada de 100 punts bàsics per part de la Fed abans de final d'any. Això implicaria una rebaixa substancial en una de les darreres tres reunions del FOMC d'aquest any. I, atès que una retallada tan gran no passaria si no hi ha problemes econòmics i financers més profunds, la valoració actual del mercat és insostenible tant per al dòlar nord-americà -que ha caigut massa amb l'expectativa d'una retallada de 100 punts bàsics- com per als mercats de valors -que han pujat massa amb la mateixa expectativa, sense tenir en compte que els problemes econòmics mai no són bons per a la rendibilitat", argumenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. "En resum, crec que alguna cosa ha de cedir: o el dòlar nord-americà es recuperarà o les accions cauran. Però un dòlar més feble i accions en alça no tenen sentit junts".

ACTES DELS BANCS CENTRALS

De moment, les actes de l'última reunió de la Fed, que es van publicar ahir a la tarda, assenyalen una "probable" retallada de tipus d'interès al setembre. "La majoria va observar que, si les dades continuaven arribant aproximadament com s'esperava, probablement seria apropiat flexibilitzar la política a la propera reunió", destaca el text.

Avui s'han presentat les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE), en què els tipus es van mantenir sense canvis amb una decisió unànime de tot el Consell de Govern, que va considerar que “podia donar-se el luxe de ser pacient i esperar que hi hagués més dades que confirmessin que la desinflació efectivament anava per bon camí”.

Tambe s'han anunciat els PMI preliminars de l'agost, els manufacturers i els serveis, a Europa (l'activitat de la zona de l'euro repunta gràcies als Jocs Olímpics de París) i als EUA (han senyalat un ritme "sòlid"). Al Japó, el PMI manufacturer d'agost es va situar en 49,5, millor que el 49,1 previ, però per sota del 49,8 estimat i del nivell de 50 que marca el límit entre expansió i contracció. Per part seva, el PMI serveis puja fins a 54,0 des de 53,7. L'índex compost de gerents de compres va pujar a 53,0 des dels 52,5 de juliol.

"Les xifres del juliol van assenyalar un debilitament de l'impuls de creixement, especialment a la zona de l'euro, ja que l'índex de manufactures roman en territori de recessió. Encara pronostiquem un creixement positiu per a les tres economies durant el segon semestre, i uns PMI més optimistes podrien ajudar a alleujar els últims temors de recessió als mercats", assenyalen els economistes de Danske Bank.

Cal destacar també que avui el Banc de Corea ha mantingut la taxa d'interès de referència al 3,5%, en línia amb les expectatives. L'organisme va indicar al comunicat que la inflació a Corea del Sud ha continuat la tendència a la baixa, tot i que va destacar la necessitat de monitoritzar els preus de béns arrels i el deute de les llars.

ATENTS A DEUTSCHE BANK

Deutsche Bank ha anunciat que espera un impacte positiu de 430 milions d'euros en els resultats del tercer trimestre després de fer "progressos significatius" en les negociacions sobre la majoria de demandes al litigi de Postbank.

El banc alemany va arribar a acords amb més de 80 demandants, que representen gairebé el 60% del total de les reclamacions, segons un comunicat. Els pactes, assolits als 31 euros per acció de Postbank, representen aproximadament el 45% de la provisió de 1.300 milions d'euros feta a l'abril. Deutsche Bank va apartar aquesta quantitat després que un tribunal d'apel·lacions advertís que podria decidir en contra del banc en la prolongada disputa, cosa que va provocar la primera pèrdua trimestral en quatre anys i va portar a la suspensió de la recompra d'accions.

ALTRES MERCATS

L'euro s'ha situat als 1,1104 dòlars (-0,41%). El petroli ha pujat més d'un 1,5%, amb el Brent als 77,28 dòlars i el WTI, als 73,15 dòlars.

L'or ha perdut un 1,37%, fins als 2.512 dòlars. La plata ha deixat 1,71% (29,03 dòlars).

El bitcoin ha caigut, però ha mantingut els 60.000 dòlars (60.480 dòlars). L'ethereum també ha cedit, en aquest cas, fins als 2.603 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,86%.

Noticias relacionadas

contador