- En castellano:El Ibex 35 despide la semana con caídas del 2,6% y con Duro Felguera y Alba en el foco
L'IBEX no ha pogut acomiadar amb bon to la setmana i acomiada divendres amb retallades (-0,11%, 11.752 punts) després de quatre jornades de caigudes i consolidació després que, la setmana passada, marqués màxims de 14 anys. La resta de places europees cedeixen en una proporció semblant. Dins l'índex destaquen les pujades en Sacyr, Inditex i Mapfre i les caigudes en Acerinox i Solaria.
- 11.473,900
- 0,33%
La tèxtil gallega rebota després d'una setmana complicada, durant la qual ha patit a la borsa després de publicar uns resultats del tercer trimestre per sota del previst. Les seves caigudes han provocat al mateix temps els descensos del selectiu espanyol, que sumen un 2,65% durant la setmana.
DURO FELGUERA I ALBA
Tot i això, els protagonistes indiscutibles d'avui al mercat espanyol són dos valors del Mercat Continu que han trigat a començar a cotitzar a causa de la seva poca liquiditat i que ha costat casar les ordres de compra i venda.
En primer lloc, Duro Felguera, que s'enfonsa un 40% després que la CNMV hagi aixecat la cotització, suspesa des de finals de novembre, pels seus problemes amb l'empresa algeriana Sonelgaz Production d'Electricité (SPE), que l'han portat a reformular els comptes i a declarar-se en preconcurs de creditors fa dos dies.
L'altra cara de la moneda és Alba, que es dispara un 76% després de convocar Junta Extraordinària per aprovar una OPA d'exclusió de la companyia a un preu de 84,20 euros. El seu president, Carlos March, vol treure-la de borsa per la baixa liquiditat de les accions d'Alba al mercat borsari". Ofereix una prima del 78,8% sobre el tancament d'ahir (d'aquí ve les pujades) i del 69% sobre la mitjana dels últims sis mesos.
MIRANT JA A LA FED
Wall Street va finalitzar aquest dijous la jornada en negatiu després que aquesta setmana el Nasdaq superés per primer cop els 20.000 punts. Les tecnològiques han tornat a ser protagonistes absolutes, amb nous màxims de tots els temps en l'Alphabet després de presentar el darrer xip quàntic.
Mentrestant, a Àsia destaquen aquest divendres les caigudes a mesura que la decepció torna a instal·lar-se al mercat després de la conferència anual de treball que s'ha celebrat aquesta setmana a la Xina, i que no ha deixat novetats significatives quant a estímuls econòmics.
La setmana acaba amb poques dades determinants a l'agenda. Avui s'ha publicat a Espanya l'IPC final del novembre, que confirma la pujada fins al 2,4% de la dada preliminar (sis dècimes més que a l'octubre). Abans s'ha conegut el PIB del Regne Unit del mes d'octubre (-0,1%). Més tard, s'ha publicat la producció industrial de l'octubre de la zona de l'euro, que ha sortit millor del que estava previst.
Els inversors miren ja la setmana que ve i la reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran dimecres. S'espera una retallada de 25 punts bàsics, predicció que es reafirma després de l'IPC dels Estats Units que es va publicar aquesta setmana i que va quedar en línia amb el que s'esperava. El fet que no sortís per sobre va treure pressió a la possibilitat que el banc central nord-americà optés per mantenir els tipus.
La setmana que ve també hi haurà decisions de tipus del Banc d'Anglaterra i del Banc del Japó, totes dues dijous.
D'altra banda, avui el mercat segueix analitzant la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, que va complir el que estava previst i va retallar els tipus en 25 punts bàsics. Bloomberg publica aquest divendres que els responsables de política del Banc Central Europeu podrien abaixar les taxes en un altre quart de punt al gener i probablement també al març, ja que la inflació s'estabilitza i el creixement continua sent feble, i cita funcionaris familiaritzats amb el tema. Tot i això, Pimco i Fidelity estan entre els inversors que consideren que el panorama econòmic cada vegada més ombrívol podria obligar el BCE a retallar més del previst.
En un altre ordre de coses, el president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat avui el centrista Francois Bayrou com a nou primer ministre.
L'IBEX INTENTA SUBJECTAR-SE A SUPORTS
L'IBEX reacciona aquest divendres després de les últimes caigudes. "Sembla que han començat a entrar les primeres compres a l'índex al voltant del suport dels 11.767 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.
"La tendència principal del selectiu espanyol és clarament alcista. Estarem molt pendents a un senyal de fortalesa que ens faci pensar en una extensió de les pujades. Per això hauríem d'esperar que anul·li el buit baixista que va deixar, aquest dimecres passat, als 11.965 punts", comenta.
Un tancament per sobre d'aquests preus faria pensar en un atac als màxims anuals que presenta als 12.153 punts. "Quan superi aquests preus podríem tornar a veure una extensió de les pujades fins al nivell dels 12.300 punts".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0504 dòlars (+0,35%). El petroli cotitza són pujades de l'1,2%. El Brent se situa als 74,22 dòlars i el WTI, als 70,97 dòlars.
L'or cedeix un 1% (2.682 dòlars) i la plata es deixa un 2% (30,99 dòlars).
El bitcoin torna a superar els 100.000 dòlars i l'ethereum intenta escalar cap als 4.000 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,375%.