ep archivo   instalaciones del palacio de la bolsa de madrid con paneles del ibex
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees (també l'FTSE 100) han tancat una jornada de molta tranquil·litat després de l'aclaparador triomf del Partit Laborista, de Keir Starmer, al Regne Unit, que ja estava descomptat. A falta del recompte final, els laboristes podrien haver obtingut 410 escons, per sobre dels 365 (la meitat més 1) dels 650 escons de la Cambra dels Comuns britànica. L'aclaparador resultat s'acosta al que va obtenir Tony Blair a les generals del maig del 1997, quan el Partit Laborista va aconseguir 418 escassos. Els conservadors de Rishi Sunak s'han enfonsat fins al pitjor resultat de la seva història, amb 144 escons des dels 365 de les eleccions anteriors.

  • 11.086,400
  • 0,57%

Aquest triomf incontestable dels laboristes era una cosa que el mercat esperava sobradament, per això les borses es mantenen molt calmades i miren ja diumenge, quan se celebra la segona volta de les eleccions legislatives a França.

Els sondejos allunyen cada cop més el partit d'extrema dreta de Marine Le Pen de la majoria absoluta. El que passaria llavors és que el parlament francès quedaria dividit, per al mercat una mica 'menys dolent' que aquesta majoria de la ultradreta, encara que s'adverteix de la manera com aquesta situació dificultarà tirar endavant qualsevol mesura a França i de la realitat complicadíssima a la que s'enfrontarà el país en endavant.

Amb tot, les borses europees s'han mantingut calmades, tot i que han tancat amb descensos moderats després de girar-se a mitja sessió (IBEX: -0,39%, 11.023 punts). El selectiu espanyol acumula durant les darreres cinc jornades avenços del 0,7%.

Wall Street torna a cotitzar amb normalitat després del festiu de dijous. S'hi ha conegut la referència més rellevant del dia, l'informe d'ocupació del juny. Segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana, es van crear 206.000 llocs de treball durant aquest mes, xifra que s'ha situat per sota de la de maig (272.000), però per sobre de la previsió de consens (190.000), i la publicació de la qual ha posat en vermell als índexs del Vell Continent. Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, assegura que "la fortalesa de la creació d'ocupació podria indicar pressions inflacionàries, cosa que podria dissuadir la Reserva Federal (Fed) de retallar les taxes".

Abans de conèixer aquesta dada clau per a les futures decisions de la Fed, avui hem assistit a una altra de les cites rellevants del dia, la Junta Extraordinària de BBVA per aprovar l'ampliació de capital necessària per seguir endavant amb l'OPA hostil, mitjançant bescanvi d'accions, sobre Sabadell. L'ampliació s'ha aprovat amb el 96% dels suports i Carlos Torres, president de BBVA, ha dit que confia "plenament a l'èxit de l'operació".

BBVA ha tancat força pla, mentre que els descensos en Sabadell han estat del 0,69%. Tot i això, ha estat Meliá el pitjor títol de l'IBEX, juntament amb Enagás, Acciona Energía (retallada de JP Morgan) i alguns bancs (Santander, CaixaBank, Bankinter). Al costat dels ascensos, Grifols i Solaria han liderat la sessió.

Així mateix, avui s'han conegut la producció industrial d'Espanya, que amb prou feines creix un 0,2% al maig, i la d'Alemanya, que ha sorprès amb una caiguda del 2,5% al mateix mes.

LA IA IMPULSA SAMSUNG

D'altra banda, els mercats asiàtics han viscut una última jornada clarament baixista, encara que cal destacar les pujades del 2% en Samsung després d'anunciar la guia de guanys per al segon trimestre, amb el ritme de creixement en vendes i benefici operatiu més ràpid en anys, reflectint una recuperació a la demanda de xips de memòria a mesura que el desenvolupament de la lA s'accelera a nivell mundial.

El fabricant més gran de xips de memòria i telèfons intel·ligents del món va registrar un augment de 15 vegades en el seu benefici operatiu, arribant als 10,4 bilions de wons (7.500 milions de dòlars) al trimestre finalitzat al juny, superant les projeccions dels analistes.

BIDEN BUSCA RENTAR LA SEVA IMATGE

El president Joe Biden s'embarca el cap de setmana més crucial de la seva carrera política, conscient que ha de restaurar la confiança dels votants, donants i funcionaris del partit, que són profundament escèptics sobre la seva agudesa mental, i qualsevol pas en fals serà fatal per a la seva campanya de reelecció.

El president, tal com informa Bloomberg, es dirigirà a dos estats clau imprescindibles -Wisconsin i Pennsilvània. "Però el més crucial per a Biden serà una entrevista aquest divendres amb ABC News, que oferirà als votants i aliats una imatge de com està des que va fallar en el seu enfrontament amb l'expresident Donald Trump, el candidat presidencial republicà", assenyala Bloomberg.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0824 dòlars (+0,12%). El petroli puja amb moderació, amb el Brent als 87,74 dòlars i el WTI, als 84,32 dòlars.

L'or repunta (+1,09%, 2.394 dòlars), igual que la plata (+2,18%, 31,51 dòlars).

El bitcoin intenta recuperar-se de les fortes caigudes. Ara cotitza als 56.000 dòlars. L'ethereum també intenta rebotar i recuperar els 3.000 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,274%.

Noticias relacionadas

contador