
L'IBEX 35 tanca amb lleus descensos de les fortes caigudes inicials (-0,07%, 13.422 punts), donant novament mostres de la seva fortalesa i 'aguantant l'estirada' malgrat que Donald Trump va anunciar ahir aranzels del 25% a "tots els cotxes no fabricats als EUA". La resta de les borses europees cauen també de forma lleugera, encara que baixen una mica més que el selectiu espanyol.
- 13.309,300
- -0,84%
Aquests aranzels als automòbils afectaran especialment les companyies del Japó, Alemanya i Corea del Sud, que exporten gran part dels seus cotxes als EUA. Els aranzels entraran en vigor el 2 dabril.
Els fabricants nipons i sud-coreans han baixat amb força a la borsa, i a Europa els valors més afectats són BMW, Volkswagen, Mercedes i Stellantis.
Wall Street va tancar ahir clarament en negatiu a causa d'aquestes notícies, amb retallades que van ser del 2% en el cas del Nasdaq, tot i que el Dow Jones va limitar els descensos al -0,3% i l'S&P va cedir un 1,12%. Al tancament d'Europa, els selectius dels Estats Units cotitzen molt plans.
A Àsia, l'impacte de la decisió també s'ha notat aquesta matinada, amb el Nikkei perdent un 0,6%. Tot i això, a les borses xineses s'han vist pujades per la possibilitat que ha donat Trump d'alleujar els aranzels per a la Xina a canvi d'avenços en l'acord de TikTok.
Per tant, novament l'atenció estarà centrada avui sobre els aranzels, però hi ha més coses a l'agenda de les quals estarem pendents. Es publica la dada definitiva de PIB del quart trimestre als Estats Units. A més, atents a les dades d'habitatges pendents de febrer també a l'altra banda de l'Atlàntic i les peticions setmanals de desocupació. Així mateix, aquest dijous parlen Luis de Guindos, vicepresident del BCE, i Christine Lagarde, presidenta del BCE, en diferents trobades.
L'IBEX ES RESISTEIX A CAURE
L'IBEX es resisteix a caure malgrat la incertesa. El selectiu ha marcat aquesta setmana nous màxims de l'any i mostra una gran fortalesa. Avui s'espera una correcció a causa del que s'ha comentat més amunt, però caldrà veure'n la magnitud i, sobretot, fins a quin punt tant l'índex espanyol com la resta de borses europees segueixen amb la seva escalada alcista, 'obviant' en bona mesura tota aquesta tensió aranzelària que, de moment, està afectant més Wall Street pel temor que s'acabi produïnt.
"A dia d'avui no veiem ni el més mínim senyal de debilitat en l'IBEX mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 13.213 punts. Tot i això, el nivell clau es troba als 12.709 punts, mínims de la correcció de la primera meitat del mes de març", assenyalen els experts de Bolsamanía.
Pel que fa al comportament dels diferents valors, destaquen les pujades en Endesa dins de l'IBEX després d'aprovar un programa de recompra d'accions. A dalt de tot també hi ha Iberdrola. Al costat de les caigudes, acereries, Grifols i Indra apareixen com els pitjors de la sessió.
Al Mercat Continu, cal parlar de les alces en Airtificial, que ha tancat el 2024 "amb els millors resultats de la seva història", segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A més, eDreams s'enfonsa per la col·locació accelerada d'un 5,8% del capital amb un descompte de l'11,9%.
També n'és protagonista Repsol, que ha fusionat el seu negoci de petroli i gas al Mar del Nord amb Neo Energy.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0795 dòlars (+0,39%). El petroli cotitza mixt (barril Brent: 73,73 dòlars; barril WTI: 69,69 dòlars).
L'or suma un 1,45% (3.066 dòlars) i la plata, un +2,73% (35,15 dòlars).
El bitcoin cotitza als 87.000 dòlars i l'ethereum, als 2.008 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,375%.