El petroli cau davant d'un possible alto el foc a Gaza i amb el focus sobre l'huracà Beryl

Israel i Hamàs reprenen les negociacions amb la mediació de Qatar i Egipte

María Campillo
Bolsamania | 08 jul, 2024 15:56
petroleo-pozo

El preu del petroli cau aquest dilluns per l'expectativa que s'arribi a un alto el foc a Gaza, després que Israel i Hamàs hagin reprès les converses amb la mediació de Qatar i Egipte. El mercat del cru també està atent a l'impacte de l'huracà Beryl i la possible interrupció del subministrament d'energia als Estats Units.

En aquest sentit, el barril Brent, de referència mundial, cedeix un 0,80%, fins als 85,86 dòlars, mentre que el barril West Texas Intermediate, de referència als EUA, perd un 1%, fins als 82,31 dòlars.

"Si alguna cosa concreta surt de les converses d'alto el foc, ara com ara traurà una mica d'oferta geopolítica del mercat", afirma Tony Sycamore, analista d'IG.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, donava a conèixer aquest diumenge un nou llistat amb quatre condicions "no negociables" per reprendre els contactes amb Hamàs de cara al possible alliberament dels ostatges retinguts a la Franja de Gaza.

El primer punt recull que qualsevol acord permetrà a Israel tornar al combat fins que es compleixin els objectius de guerra. El segon aspecte indica que "no serà possible el trànsit d'armes a través de la frontera Gaza-Egipte per a Hamàs". En tercer lloc, "no serà possible el retorn de milers de terroristes armats al nord de la Franja de Gaza" i finalment "Israel maximitzarà el nombre d'ostatges vius que tornaran del captiveri de Hamàs".

Després de donar a conèixer aquesta nova proposta, Hamàs s'ha reunit amb altres líders de faccions de la "resistència palestina" per estudiar-la i ha comunicat que "com a part del treball nacional conjunt i la comunicació contínua davant l'agressió sionista i l'heroica fermesa del nostre poble, una delegació de líders de Hamàs es va reunir amb el secretari general de Yihad Islàmica, Ziyad Nakhala, i el vicesecretari general del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina, Jamil Mezher".

De fet, des de Hamàs expliquen que es van "revisar les idees detallades que s'intercanvien amb els mediadors i van emfatitzar que els objectius de la resistència són aturar l'agressió al nostre poble, retirar les forces d'ocupació, proporcionar auxili al nostre poble i reconstrucció, així com un acord just d'intercanvi de presoners”.

"Els preus de liquidació setmanals suggereixen que als inversors els va agradar el que van veure malgrat la presa de guanys del petroli abans del cap de setmana, que continua aquest matí davant la perspectiva de la represa de les converses d'alto el foc entre Israel i Hamàs i el tancament dels ports texans", afegeix Tamas Varga, estrateg de PVM.

En aquest sentit, el mercat també està atent a l'huracà Beryl i els ports de Corpus Christi, Houston, Galveston, Freeport i Texas City estan tancats perquè hi ha tocat terra.

Aquests tancaments de ports podrien aturar temporalment les exportacions de cru i gas natural liquat, els enviaments de petroli a les refineries i els lliuraments de combustible per a motors des d'aquestes plantes.

"Si bé això posa en risc part de la producció de petroli i gas a alta mar, la preocupació quan la tempesta toqui terra és l'impacte potencial que podria tenir a la infraestructura de les refineries", conclouen des d'ING.

contador