Les borses xineses s'enfonsen per la decepció amb els estímuls del Govern

Els inversors esperaven més mesures fiscals per part de les autoritats

César Vidal
Bolsamania | 09 oct, 2024 11:35
dl china shanghai generic scene pexels 1
Sharecast / Ayala via Pexels

Les borses xineses s'han enfonsat aquest dimecres per la decepció sobre els estímuls fiscals anunciats pel Govern aquest dimarts, que no van acabar de convèncer els inversors. El Shanghai Composite s'ha desplomat un 6,6%, mentre que el Hang Seng de Hong Kong, que ahir va caure un 8,4%, ha baixat un 1,2%.

NIKKEI 225
39.277,960
  • 0,87%340,42
  • Max: 39.456,28
  • Min: 39.115,63
  • Volume: -
  • MM 200 : 37.926,37
00:00 09/10/24

La violenta reacció baixista del mercat a la falta de concreció dels estímuls fiscals ha obligat el Ministeri de Finances de la Xina a anticipar que dissabte que ve detallarà en profunditat més mesures.

"UNA PISTOLA DE JOGUINA"

"Se suposava que la conferència de premsa de dimarts del principal planificador econòmic de la Xina, la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, seria el gran moment, aquell en què Pequín llancés una bazuca d'estímul. En canvi, ha estat més aviat una pistola de joguina", explica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

"Si bé els funcionaris han fet declaracions de paraula sobre l'assoliment dels seus objectius econòmics i han promès un vague 'suport addicional', no hi ha hagut un estímul significatiu. La reacció del mercat? Decepció immediata. Les accions de Hong Kong han passat de l'auge a la caiguda en un instant, deixant els operadors lluitant per esbrinar què seria el proper", afegeix aquest expert.

"És clar que el mercat en volia més, i la renuència de Pequín a llançar un paquet més gran està generant seriosos dubtes sobre la sostenibilitat del ral·li. Amb la gana pel risc global ja en terreny inestable, la manca d'acció decisiva de la Xina podria ser el colofó ​​que faci esclatar la bombolla", considera Innes.

"Pot ser que s'estigui aveïnant un moment històric per a les accions xineses, però en lloc del combustible per a coets que esperaven els inversors, tot el que estan rebent és l'equivalent al mercat a un refresc sense gas del dia anterior. Els operadors estan observant de prop, però sense un compromís seriós dels responsables polítics, és possible que aquest repunt ja hagi tocat sostre”, conclou aquest gestor.

"SE N'ESPERAVA UN ANUNCI MÉS POTENT"

"El mercat esperava un anunci més potent tant en import com en disseny. La Xina mobilitza un import molt reduït de fons (0,2% del PIB) que, a més, anticipa del pressupost del 2025. Per tant, no suposa en agregat un augment de recursos, sinó simplement la bestreta dels ja esperats per al proper exercici", argumenten els analistes de Bankinter.

"Aquest anunci se suma als estímuls monetaris anunciats a finals de setembre (retall del coeficient de reserves, baixada de tipus…), la magnitud i eficàcia dels quals també resulta discutible (import similar en termes relatius, 0,2% PIB)", assenyalen.

"La nostra opinió sobre la Xina es manté inalterada i continua sent negativa. Considerem les mesures insuficients per aconseguir estimular una economia afectada per una forta crisi immobiliària, un nivell de consum intern molt deprimit i fortes tensions geopolítiques que amenacen les seves exportacions cap a regions clau (EUA o Europa)", conclouen.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el Nikkei japonès ha pujat un 0,87%, mentre que l'ASX australià ha tancat amb guanys moderats. Això després del tancament alcista de Wall Street, que va estar liderat pels valors tecnològics.

Per part seva, el petroli Brent cau un 0,5% (77,56 dòlars), l'euro es deprecia un 0,22% (1,0955 dòlars) i l'unça d'or baixa un 0,27% (2.628 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera al 4,01% i el bitcoin cedeix lleugerament un 0,02% (62.173 dòlars).

contador