El PLD perd la majoria a les eleccions del Japó: el ien cau i el Nikkei puja un 2%

El primer ministre japonès ha dit que té la intenció de continuar al capdavant del Govern

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 oct, 2024 10:57
shigeru ishiba le nouveau leader elu du parti au pouvoir au japon le ldp 20241004083312

El Nikkei ha pujat a prop d'un 2% aquest dilluns després que els primers recomptes de les eleccions que s'han celebrat aquest diumenge al Japó mostrin, com s'esperava, que el partit al poder, el PLD (Partit Liberal Democràtic), ha perdut la majoria. Això està provocant caigudes al ien fins a 153 iens per dòlar, cosa que alhora propicia les alces del Nikkei.

Segons ha informat l'emissora pública NHK aquest dilluns, el PLD i el soci de coalició, Komeito, han assegurat 215 dels 465 escons que tenien. Els partits d'oposició, el Partit Democràtic Constitucional i el Partit Democràtic per al Poble han aconseguit avenços significatius en aquestes eleccions.

La pèrdua de majoria del PLD augmenta la incertesa política al Japó.

El primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, ha dit aquest dilluns que té la intenció de continuar al capdavant del Govern. "Continuarem avançant en la política nacional de manera constant", va dir Ishiba en una conferència de premsa a la seu del partit a Tòquio, segons mitjans locals. "La política nacional no es pot estancar ni un moment".

Ishiba va prometre treballar en un paquet d'estímul econòmic i va afegir que el partit ha de reconèixer les raons darrere dels avenços de l'oposició.

Ishiba va succeir Fumio Kishida com a primer ministre l'1 d'octubre i va convocar eleccions generals anticipades el 30 de setembre, després de guanyar la votació interna del partit contra el seu rival Sanae Takaichi.

Les eleccions del Japó seguiran molt presents aquesta setmana, quan també està prevista una altra cita molt rellevant per als inversors, com és la decisió de tipus del Banc del Japó, que té lloc aquest dijous, 31 d'octubre. El consens espera que el BoJ no toqui tipus després de pujar-los 25 punts bàsics al juliol i deixar-los sense canvis al setembre.

"A la reunió d'aquesta setmana, s'espera que el Banc del Japó faci una pausa, però és important observar com interpreta les dinàmiques de preus recents i la seva avaluació de riscos per a l'economia dels EUA. Mantenim la probabilitat d'un augment de taxes a en poc més del 50%, atès el context inflacionari al Japó i la recent depreciació del ien. No obstant això, dependrà en gran mesura del resultat de les eleccions als EUA i de l'evolució dels mercats financers globals” assenyala ING.

Pel que fa al comportament d'altres índexs asiàtics aquest dilluns, el Kospi de Corea del Sud puja un 1,13%, mentre que el Kosdaq de petita capitalització augmenta un 1,8%.

L'S&P/ASX 200 d'Austràlia avança un 0,12%.

L'índex Hang Seng de Hong Kong suma un 0,2%, mentres que el CSI 300 s'apunta un 0,2%. Això, després que la Xina reportés les pitjors xifres de beneficis industrials des de la pandèmia. Els beneficis industrials a la Xina es van desplomar el 27,1% interanual al setembre.

contador