Andrew Baile creu "probable que els tipus d'interès continuïn caient gradualment a partir d'ara"
El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit a la reunió de novembre retallar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 4,75%, complint amb el previst, i situant-los al nivell més baix des del juny del 2023, pel "continu progrés en la desinflació". Suposa la segona baixada de tipus aquest any després d'iniciar el cicle a l'agost.
Segons paraules del governador del BoE, Andrew Baile, "si l'economia evoluciona com esperem, és probable que els tipus d'interès continuïn caient gradualment a partir d'ara". Tot i això, ha afegit que "necessitem assegurar-nos que la inflació es mantingui a prop de l'objectiu, per la qual cosa no podem retallar massa ràpid o en excés".
"S'han produït avenços constants en la desinflació, en particular a mesura que s'han atenuat els xocs externs anteriors, si bé les pressions inflacionàries internes restants s'estan resolent més lentament", assenyalen al document publicat després de la trobada.
Segons les darreres dades, al setembre, la inflació del Regne Unit va caure a l'1,7%, situant-se per sota de l'objectiu del 2% per primera vegada en més de tres anys. Tot i això, espera que augmenti al voltant del 2,5% per a finals d'any, per baixar al 2,2% a l'últim trimestre del 2026 i baixar a l'1,8% el 2027.
El Comitè de Política Monetària (MPC) ha votat per una majoria de 8 (Andrew Bailey, Sarah Breeden, Swati Dhingra, Megan Greene, Clare Lombardelli, Huw Pill, Dave Ramsden i Alan Taylor) a 1 (Catherine L. Mann) reduir els tipus, mentre que un membre va preferir mantenir-los al 5%.
Per això, els membres del BoE han tingut en compte diversos factors. En primer lloc, com expliquen, que la major part de la persistència restant de la inflació es pot dissipar ràpidament a mesura que la dinàmica dels salaris i la fixació de preus continuï normalitzant-se després de la desaparició dels xocs globals que van impulsar la inflació.
En segon lloc, que pot ser necessari un període de comoditat econòmica per normalitzar completament aquesta dinàmica. I, finalment, que una certa persistència inflacionària també pot reflectir canvis estructurals en el comportament dels salaris i la fixació de preus.
"Cada cas tindria diferents implicacions pel que fa a la rapidesa amb què es podria retirar la restricció de la política monetària", diuen.
L'organisme britànic ha reiterat que "la política monetària haurà de continuar sent restrictiva durant un temps suficient fins que s'hagin dissipat encara més els riscos que la inflació torni de manera sostenible a l'objectiu del 2% a mitjà termini".
D'altra banda, el BoE preveu ara un creixement del producte interior brut (PIB) del Regne Unit de l'1% 2024, de l'1,5% el 2025 i de l'1,25% tant el 2026 com el 2027. En les anteriors projeccions, l'avanç se situava a l'1,25% el 2024, l'1% el 2025 i l'1,25% el 2026.