BBVA, Sabadell i CaixaBank publiquen resultats el mateix dia i l'APIE els demana d'evitar-ho

"Va en contra de la qualitat de la informació i és perjudicial per a totes les parts"

Bolsamanía
Bolsamania | 03 oct, 2024 10:31
bbva sabadell fusion 2

L'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) ha sol·licitat als departaments de comunicació d'algunes de les principals entitats bancàries espanyoles que les seves companyies es posin d'acord per evitar que les presentacions de resultats coincideixin el mateix dia. L'APIE es fa així ressò de les queixes d'associats i periodistes pel preocupant fet que el proper 31 d'octubre se celebrin les presentacions dels comptes del tercer trimestre de BBVA, CaixaBank i el Banc Sabadell, tres de les entitats més importants del sector per cotització borsària.

En un comunicat, l'APIE afirma que "la coincidència a la data de presentació dels resultats dificulta la tasca dels professionals de la informació, ja que redueix el temps disponible per examinar i analitzar rigorosament la gran quantitat de dades i declaracions que es faciliten en aquests esdeveniments. A més, fa més complicat disposar de l'espai suficient als mitjans per oferir-ne la cobertura necessària. Aquestes circumstàncies van en contra de la qualitat de la informació i l'APIE considera que és perjudicial per a totes les parts, tant per a les empreses com per als periodistes i els ciutadans als quals informem”.

L'APIE recorda que ja es va dirigir en repetides ocasions als bancs entre el 2013 i el 2020 per reclamar-los que no coincideixin en les seves presentacions, una pràctica molt estesa en aquells anys de resultats poc brillants. "Des d'aleshores, les entitats financeres havien procurat evitar-ho en bona mesura. Però la coincidència el proper 31 d'octubre de la presentació de resultats de tres dels bancs més grans del país suposa un lamentable pas enrere, sobretot quan dos es troben immersos en una possible operació corporativa", afirma al comunicat.

L'APIE és conscient que les dates no són fàcils d'encaixar perquè depenen de la celebració dels consells d'administració. Tot i això, l'Associació destaca que el termini legal per a la presentació de comptes és prou ampli perquè les empreses evitin coincidir, per la qual cosa els demana que facin un esforç per facilitar la coordinació i evitar els solapaments.

Així mateix, l'APIE recorda que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va valorar el 2018 "positivament la pràctica que les empreses cotitzades convoquin els mitjans de comunicació, almenys una vegada a l'any amb motiu de la presentació dels resultats anuals", amb participació dels seus màxims executius, per informar sobre la marxa de la companyia i els seus projectes". L'associació insta a complir aquesta recomanació a les empreses de la resta de sectors que no ho fan habitualment, tant als resultats anuals com als trimestrals i semestrals.

contador