Oxford Economics i Goldman eleven el PIB de la Xina després dels anuncis del Ministeri de Finances

Ambdós lloen que el Govern hagi canviat la seva postura i es coordinarà amb el banc central

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 oct, 2024 10:48 - Actualitzat: 10:48
chinacbeconomia121

Els estrategs d'Oxford Economics han elevat la previsió de creixement del PIB de la Xina per al 2025 del 4,1% al 4,4% interanual per reflectir l'impacte de les mesures fiscals anunciades pel Ministeri de Finances del país aquest dissabte.

En una roda de premsa molt esperada, el ministre de Finances de la Xina, Lan Fo'an, va insinuar una emissió de deute més gran per donar suport als governs locals endeutats i al sector immobiliari en general, afirmant que el Govern té un "espai bastant ampli" per augmentar el dèficit. Els detalls de les mides no van ser especificats.

"Aquest tipus de coordinació entre la política monetària i la fiscal poques vegades s'ha vist"

"Si bé els mercats financers es van sentir decebuts per la falta de claredat sobre la magnitud de les mesures fiscals, creiem que la conferència de premsa va confirmar que és probable que hi hagi coordinació entre la política monetària i la fiscal. Aquest tipus de coordinació poques vegades s'ha vist i no estava inclosa a la nostra previsió base. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”. Per tant, hem elevat les nostres previsions de creixement del PIB per al 2025 del 4,1% interanual al 4,4% interanual per reflectir l'impacte d'aquestes polítiques a curt termini”, explica Oxford Economics.

"La coordinació entre la política fiscal i monetària és urgentment necessària, ja que la política monetària per si mateixa no és suficient per trencar l'espiral deflacionària de l'economia".

Les preocupacions per la deflació a la Xina es van aprofundir al setembre, amb els preus al consumidor creixent al ritme més lent en tres mesos, un 0,4% en comparació amb l'any anterior, mentre que l'índex de preus al productor (IPP) va caure al ritme més ràpid en sis mesos, un 2,8%. Ambdós indicadors no van assolir les expectatives dels economistes, que estimaven un augment del 0,6% en l'IPC i una caiguda del 2,5% en l'IPP.

DETALLS DE LES MESURES FISCALS ANUNCIADES EL 12 D'OCTUBRE

Augment de la despesa:

- Incrementar la inversió en projectes d'infraestructura emergents i estratègics.

- Donar suport a les empreses estatals (SOEs) perquè adquireixin inventari d'habitatges existents i el converteixin en habitatge assequible.

- Reposar el capital de nivell 1 principal dels grans bancs comercials.

- Augmentar el suport de beques per a estudiants universitaris.

Com es finançarà:

- Emissió continuada de bons especials del govern central (SCGBs).

- Un augment únic al programa de bescanvi de deute (a gran escala) per intercanviar el deute implícit existent dels governs locals.

- Ampliació de la cobertura elegible de bons especials del govern local (SLGBs) per finançar habitatge assequible i reserves de terres, per tal d'estabilitzar el mercat immobiliari.

Oxford Economics creu que el govern central assumirà el rol principal per donar suport al creixement en aquesta ocasió i probablement augmentarà la despesa en 2-3 bilions de iuans el 2025, finançat mitjançant l'emissió de bons especials del govern central (SCGBs). "Aquesta despesa probablement es destinarà al suport de la inversió en infraestructura, la reposició del capital de nivell 1 dels grans bancs comercials i l'assistència a grups específics, com ara els estudiants universitaris".

Aquests economistes afegeixen que, en comparació amb els governs locals endeutats, el govern central de la Xina ha estat operant amb un superàvit considerable durant la darrera dècada. A més, el seu nivell de deute és baix, per sota del 25% del PIB, cosa que indica que el govern central té marge fiscal per incrementar la despesa.

"Considerem que l'impacte d'aquestes polítiques sobre el creixement podria provenir principalment de la despesa del govern central en projectes d'infraestructura. Pel que fa a les mesures relacionades amb el sector immobiliari, l'expansió dels sectors elegibles finançats mitjançant l'emissió de bons especials dels governs locals podria injectar liquiditat addicional en aquest sector. Pel que fa a les mesures per bescanviar el deute implícit dels governs locals i reposar el capital de nivell 1 dels grans bancs comercials, creiem que aquestes poden ajudar a mitigar els riscos financers a l'economia, encara que el seu impacte immediat en el creixement del PIB podria ser limitat".

GOLDMAN TAMBÉ EN MILLORA ESTIMACIONS

Goldman Sachs també ha elevat la previsió de creixement del PIB de la Xina després dels anuncis del Ministeri de Finances, però en aquest cas per al 2024 i el 2025. Per a aquest any, el millora fins al 4,9% des del 4,7% i per a el proper, fins al 4,7% des del 4,3%.

Aquest ajustament "indica clarament que els responsables de polítiques han fet un gir en la gestió de polítiques cícliques i han augmentat el seu enfocament en l'economia", assenyala Goldman Sachs en una nota remesa als seus clients aquest diumenge.

contador