L'índex general ha igualat les previsions
L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat al desembre el 2,9% en taxa interanual, enfront del 2,7% registrat al novembre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha caigut al 3,2% i ha millorat les previsions de consens, que esperaven que es mantingués al 3,3%.
D'aquesta manera, la inflació general marca el tercer mes consecutiu a l'alça al país nord-americà, després que l'índex general caigués al setembre al nivell més baix des del febrer del 2021, tot i que encara per sobre de l'objectiu del 2% interanual de la Reserva Federal. L'IPC subjacent, per part seva, ha caigut després de mantenir-se per tres mesos al 3,3% interanual.
En termes mensuals, l'IPC general va augmentar al desembre un 0,4%, una dècima per sobre del que s'esperava, i accelera després de pujar un 0,3% al novembre. En el cas de la taxa subjacent, ha igualat les previsions després de registrar una pujada del 0,2% i posa fi a la seqüència de quatre mesos consecutius amb increments del 0,3%.
L'organisme que difon les dades destaca que "l'índex d'energia va pujar un 2,6% al desembre i va representar més del 40% de l'augment total mensual".
Al desembre, l'índex d'aliments va augmentar un 0,3%, amb alces del 0,3% tant per al menjar a casa com per al que es consumeix fora de casa. Aquestes xifres deixen una pujada interanual del 2,5% per a l'alimentació, liderada per l'encariment del 3,6% al menjar fora de casa, mentre que el cost del menjar a casa va repuntar un 1,8% en comparació amb els nivells de desembre del 2023.
Analitzant detalladament l'evolució dels preus dels aliments, quatre dels sis principals índexs de grups de les botigues van augmentar a l'últim mes del 2024. Els cereals i els productes de fleca es van encarir de mitjana un 1,2% al mes, mentre que l'índex d'ous va pujar un 3,2% durant el mateix període.
Mentrestant, l'índex energètic va pujar un 2,6%, i es dispara des del 0,2% del novembre. El cost de la gasolina va pujar un 4,4% al mes, igual que el del fueloil. Per part seva, el preu de l'electricitat ha augmentat un 0,3% i el gas s'ha encarit un 2,4%.
Durant els darrers 12 mesos, el preu de l'energia va baixar de mitjana un 0,5%, amb caigudes del 13,1% per al fueloil i del 3,4% per a la gasolina. L'índex del gas va registrar un augment del 4,9% durant el període i l'electricitat va escalar un 2,8%.
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS
Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, assegura que "les xifres de l'IPC no afegeixen gaire al discurs més ampli, sinó que serveixen per reafirmar que les pressions subjacents sobre els preus continuen sent relativament persistents i que el camí de tornada cap a l'objectiu d'inflació del 2% serà una mica turbulent".
"En conseqüència, el FOMC segueix en camí de 'saltar-se' la reunió del gener, particularment a la llum de la naturalesa resilient del mercat laboral i enmig de més riscos d'inflació a l'alça derivats de les probables polítiques comercials de l'Administració del president electe Trump", afegeix.
L'analista es qüestiona si la Fed pot optar per fer una pausa més llarga en la seva flexibilització dels tipus d'interès, i veu "probable que aquest any es facin noves retallades de tipus, de tornada a la neutralitat, encara que a un ritme molt més lent i cautelós que l'observat el 2024".
Per part seva, Kambiz Kazemi, director d'inversions de Validus Risk Management, apunta que "el fet que la xifra d'inflació excloent-ne aliments i energia fos realment inferior al que s'esperava serà ben rebut pel mercat".
"El mercat havia descartat les expectatives de qualsevol retallada de taxes fins a l'octubre, una oscil·lació impressionant als últims mesos. Si a aquesta xifra la segueixen xifres igualment estables, esperaríem que el dòlar nord-americà es debiliti i que tant el mercat com la Reserva Federal adoptin un to menys agressiu", explica.