A nivell global es mostra "caut enfront de celebracions prematures"
Espanya continua despertant la confiança dels analistes de cara al 2025. L'economia del país s'ha erigit com a motor clau de la zona de l'euro des de la crisi de la covid-19 i s'espera que aquesta tendència continuï durant els propers mesos. Així ho creuen a ING, on destaquen que els factors impulsors d'aquest creixement estan canviant.
"El creixement posterior a la crisi va ser impulsat per l'augment de la població, les fortes exportacions de serveis i la despesa pública. Tot això, emmarcat en un entorn inflacionari desafiador i amb polítiques monetàries restrictives que van impactar negativament a les rendes de les famílies. Actualment, hi ha una millora gradual en el consum gràcies al fet que els ingressos dels espanyols es comencen a recuperar, tot i que el nivell d'estalvi continua sent elevat en comparació amb els nivells previs a la pandèmia", indiquen.
Així mateix, segons les previsions, la inversió, particularment al sector de la construcció, es veurà impulsada gràcies a la reducció dels tipus d'interès ia l'assignació de fons europeus.
Aquests factors "mantindran Espanya en una posició privilegiada dins d'una zona de l'euro l'economia del qual seguirà experimentant un lent creixement el 2025", emfatitzen els experts de l'entitat.
Un avenç extensible a la resta de països del sud d'Europa, on Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya continuaran superant el creixement mitjà de la zona de l'euro per cinquè any consecutiu el 2025.
Entre els motius per al creixement relatiu més gran d'aquests països, a ING posen el focus en el fet que han rebut una proporció significativament més gran dels fons NextGen en comparació amb les seves contraparts del nord i que encara compten amb recursos rellevants per gastar.
"A més, el pes més gran del sector serveis en el PIB d'aquests països representa un avantatge clau davant els desafiaments que enfronten les indústries manufactureres europees pels alts preus de l'energia i els imminents aranzels d'importació dels Estats Units", afegeixen.
'ENTRE CAUTELA I POTENCIAL'
A nivell global, i malgrat que els bancs centrals han començat a flexibilitzar les seves polítiques monetàries, ja que semblen haver guanyat la batalla contra la inflació, els economistes d'ING es mostren cauts enfront de celebracions prematures i qüestionen les perspectives per al 2025.
"En el cas dels Estats Units, encara que l'administració Trump genera incertesa pel seu enfocament aïllacionista, podria experimentar un auge comercial el 2025. Això dependrà de l'impacte d'aquestes polítiques tant a nivell nacional amb possibles estímuls al creixement intern com a internacional, on es podrien generar tensions o oportunitats comercials amb altres països", assenyalen.
A Europa, segons Marieke Blom, economista en cap i directora de recerca del Grup ING, "tot i que observem molts factors que podrien empitjorar la situació actual, la despesa dels consumidors podria portar sorpreses positives. Hi ha la possibilitat que el consumidor europeu incrementi el nivell de despesa, especialment si el mercat immobiliari es recupera més ràpidament del que esperem.
Pel que fa a Àsia, la Xina s'enfronta a desafiaments significatius per estabilitzar la seva economia, mentre que l'Índia consolida el seu paper com a motor de creixement regional.