Amb l'objectiu de reduir el dèficit públic al 5% el 2025 i al 3% el 2029
El govern francès presenta aquest dijous al Consell de Ministres el seu pressupost per al proper any. Amb l'objectiu de reduir el dèficit públic al 5% el 2025 i al 3% el 2029, el pla del primer ministre Michel Barnier recull retallades de despeses i pujades d'impostos.
"Entre les mesures, s'estaria considerant apujar l'impost de societats del 25 al 33% per a les empreses que facturin més de 1.000 milions d'euros, i imposar un gravamen sobre les recompres d'accions equivalent a un 8% del valor nominal", expliquen a Renbta 4 Banc.
En principi serien mesures temporals, però "tenim a Espanya l'exemple de l'impost a la banca. Aquestes propostes arriben en un moment en què la prima de risc de França ha superat la d'Espanya, i, a més, s'enfronta els propers dies a les revisions de rating per part de les principals agències on hi ha el risc d'una rebaixa de perspectiva”, afegeixen aquests experts.
El projecte de Llei de Finances 2025 (PLF) preveu 60.000 milions d'euros d'estalvi, 40.000 dels quals procediran d'una menor despesa pública i 20.000 de pujades d'impostos. Entre les propostes hi ha l'ajornament de la indexació de les pensions del gener al juliol, la fusió d'alguns serveis públics i la reducció del nombre de funcionaris.
A nivell fiscal, les rendes més altes es veuran gravades amb 2.000 milions d'euros suplementaris, mentre que unes 300 empreses hauran de pagar impostos durant un o dos anys.
"L'alça impositiva afectarà previsiblement les grans empreses (impost temporal que podria passar al 33% des del 25% a aquelles que facturin més de 1.000 milions) i a cotitzants amb un sou anual superior al mig milió d'euros. A més, es podria restablir un impost al consum d'electricitat, que va ser reduït el 2022-2023, i un gravamen a la recompra d'accions. Amb això intenta frenar el dèficit públic fins al 5% des del 6,0% que podria tancar aquest any (lluny del límit impost per la UE, 3%). La notícia és negativa per a les cotitzades franceses, encara que l'impacte ja ha estat parcialment descomptat", conclouen a Bankinter.