L'índex de clima empresarial Ifo cau al desembre a 84,7 punts, enfront dels 85,6 de novembre
El clima empresarial d'Alemanya empitjora al desembre fins al nivell més baix des del maig del 2020, segons l'Ifo, que cau a 84,7 punts, enfront dels 85,6 punts del novembre i per sota del consens de 85,6 punts. "La feblesa de l'economia alemanya s'ha tornat crònica".
"El descens es va deure sobretot a unes expectatives més pessimistes. Per contra, les empreses van valorar la situació actual com a millor", afegeixen des de l'Institut alemany.
Així, el component d'expectatives va caure a 84,4 al desembre, des del 87 al novembre i enfront del 87,5 esperat, mentre que el component d'avaluació actual va millorar a 85,1, des del 84,3 del mes anterior, superant l'estimació de 84.
Per sectors, al manufacturer l'índex va caure notablement. Les empreses estaven menys satisfetes amb el negoci actual i les seves expectatives també eren significativament més ombrívoles. La situació de les comandes va tornar a empitjorar i es van anunciar retallades de la producció.
Al sector serveis, l'índex de clima empresarial va empitjorar, ja que les expectatives de les empreses són més escèptiques. Tot i això, la situació actual s'avalua com una mica millor. Mentre que el sector de la restauració registra un bon comportament per Nadal, el sector del transport i la logística es mostra preocupat pels propers mesos.
Al comerç, l'índex no va aconseguir mantenir la tendència alcista dels darrers dos mesos. Les empreses es van mostrar menys satisfetes amb la situació actual dels seus negocis i el pessimisme també va augmentar pel que fa a les expectatives. Aquesta evolució es va deure principalment al comerç majorista, encara que el comerç al detall també va mostrar una tendència insatisfeta.
Al sector de la construcció, el clima empresarial va millorar. Tot i que les empreses es van mostrar una mica més positives respecte a la seva situació actual, les seves expectatives van empitjorar.
TEMPS DIFÍCILS PER ENDAVANT
"Com s'esperava i com s'ha experimentat en el passat, l'índex Ifo tendeix a captar els esdeveniments de curt termini amb un cert retard. Els resultats de les eleccions nord-americanes i el col·lapse del govern alemany semblen haver arribat ara als alts executius alemanys", comenten els analistes d'ING.
Destaquen que aquest ha estat el segon any consecutiu d'estancament, el primer des de principis de la dècada dels 2000, fet que suposa "una creixent consciència que Alemanya és novament el malalt d'Europa. Bé, almenys és l'endarrerit en creixement d'Europa".
Amb vista al futur, creuen que el resultat de les eleccions nord-americanes i les possibles polítiques econòmiques de l'administració entrant de Donald Trump, juntament amb els problemes polítics i de finances públiques a França, són els últims a sumar-se a la llarga llista de riscos econòmics d'Alemanya.
Mentrestant, veuen que l'esperança per a l'economia alemanya prové de dos costats: "Una actitud més modesta enfront de les polítiques d'empobriment del veí previstes als Estats Units i un augment de la confiança i el creixement a Alemanya després de les eleccions".