El clima empresarial alemany millora però amb expectatives cobertes d'escepticisme

L'índex de clima empresarial IFO va pujar a l'octubre fins als 86,5 punts, enfront dels 85,4 de setembre

Irene Hernández
Bolsamania | 25 oct, 2024 16:18 - Actualitzat: 16:18
un ouvrier sur la chaine de montage de volkswagen a wolfsburg en allemagne

El clima empresarial a Alemanya millora a l'octubre, mes en què l'índex de clima empresarial de l'Ifo va pujar fins als 86,5 punts, enfront dels 85,6 esperats, i des dels 85,4 punts del setembre, marcant així el primer augment després de quatre caigudes consecutives.

"L'economia alemanya ha detingut de moment la caiguda". Tot i això, encara que les expectatives "són més encoratjadores", "estan marcades per l'escepticisme", apunten des de l'institut Ifo.

L'índex d'avaluació econòmica actual va pujar a 85,7, des de 84,4 del mes anterior, i l'índex d'expectatives, que indica les projeccions de les empreses per als propers sis mesos, va augmentar als 87,3, enfront dels 86,3.

En detall, al sector manufacturer, la tendència baixista no s'ha mantingut aquest mes, ja que les expectatives de les empreses són menys pessimistes, però consideren que la situació actual és molt pitjor. La manca de comandes continua sent un problema central.

Al sector serveis, l'índex de clima empresarial va tornar a mostrar resultats positius. Les empreses es van mostrar notablement més satisfetes amb la situació actual i les expectatives van augmentar lleugerament.

Al comerç, l'índex va pujar lleugerament. Tot i que les expectatives van millorar lleugerament en un nivell baix, les empreses estaven menys satisfetes amb la situació comercial actual. Per la seva banda, en la construcció, la situació econòmica va empitjorar, a causa de les expectatives més pessimistes de les empreses, que, tanmateix, van valorar la situació actual com una mica millor.

A Oxford Economics no creuen que la modesta millora de l'índex anunciï un canvi de rumb imminent a la sort d'Alemanya.

"De fet, el PMI compost alemany publicat ahir indica que l'activitat va continuar sent decebedora al començament del quart trimestre en un context de feble demanda, en particular a la indústria. A primera vista, això podria semblar contradictori amb una notable recuperació de la producció del sector registrada a l'agost, però creiem que això últim es va deure principalment a factors puntuals, ja que les comandes bàsiques continuen sent febles", diuen.

Tot i això, afegeixen que, "al mateix temps, la millora de les expectatives de l'IFO coincideix amb una millora modesta però constant de les expectatives que apuntaven tant Sentix com els PMI, cosa que indica que l'economia alemanya hauria d'experimentar almenys una modesta revitalització de l'activitat l'any que ve".

contador