El BoJ mantindrà tipus aquest dijous després del resultat electoral, segons Julius Baer

El PLD, tal com s'anticipava, ha perdut la majoria

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 oct, 2024 18:13 - Actualitzat: 18:13
le gouverneur de la banque du japon boj kazuo ueda participe a une conference de presse a tokyo

Julius Baer creu que el Banc del Japó (BoJ) mantindrà els tipus sense canvis a la reunió d'aquest dijous després que el partit governant, el PLD (Partit Liberal Democràtic), hagi rebut un dur -i esperat- cop a les eleccions de aquest diumenge, perdent la majoria que ostentava fins ara en coalició amb Komeito. Això ha provocat caigudes als bons i al ien i pujades a la borsa.

"El ien, que ja està sota pressió a causa de les expectatives canviants d'augment de tipus als EUA, és probable que es debiliti encara més (ara està per sobre de 153) respecte al dòlar després de l'ensopegada del PLD. Atès aquest context, creiem que el Banc del Japó és probable que opti per una decisió de mantenir les taxes aquest dijous", assenyala Richard Tang, analista per a Àsia de Julius Baer.

"La reacció inicial del mercat d'accions és positiva a causa de la debilitat de la moneda i la menor probabilitat de polítiques agressives, encara que som conscients de la volatilitat a les dues direccions, ja que el resultat polític continua sent incert", afegeix.

El Japó està novament embolicat en una incertesa política després de la decisió del nou primer ministre, Shigeru Ishiba, de convocar eleccions anticipades, que va resultar "contraproduent", afirmen des de Julius Baer. Aquesta vegada, tant el PLD com el seu soci de coalició, Komeito, només van guanyar un total de 215 escons, per sota dels 233 necessaris perquè qualsevol partit reclami una majoria a la cambra baixa. El partit principal d'oposició té 148 vots.

"Aquest resultat significa que el partit que ha estat al poder durant molt de temps i el seu soci podrien tenir dificultats per formar un govern. No obstant, les fortes pèrdues no són una sorpresa, ja que les dades de les enquestes van continuar empitjorant cap al final de la setmana passada", comenta l'expert del banc suís. El primer ministre ha dit aquest dilluns que té la intenció de continuar al capdavant del govern.

"Això probablement marcarà un mal començament per a l'administració d'Ishiba i també significarà que és poc probable que s'aconsegueixin avenços en termes d'implementació de polítiques per part del nou govern", afirma Richard Tang.

"Esperem que el BoJ mantingui les taxes aquesta setmana, i és probable que el governador eviti enviar senyals contundents sobre augments de taxes al desembre. En la nostra opinió, el proper increment podria passar al març", conclou Tang.

contador