L'IBEX tanca gairebé pla després del gir electoral a França i amb Grifols disparada

El Parlament francès ha quedat dividit i ara es presenta un futur molt complicat

Nieves Amigo
Bolsamania | 08 jul, 2024 10:11 - Actualitzat: 18:07
ep archivo   instalaciones del palacio de la bolsa de madrid con paneles del ibex
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-0,01%; 11.022 punts) ha tancat aquest dilluns pràcticament pla després de l'inesperat triomf del Front Popular de Jean-Luc Melenchon a les eleccions franceses. Entre els partits que formen aquesta coalició hi ha Els Ecologistes, La França Insumisa, el Partit Comunista Francès i el Partit Socialista, als quals s'han unit altres formacions com Plaça Pública (PP), Generació-s o l'Esquerra Republicana i Socialista (GRS), que han unit les seves forces per aturar Marine Le Pen.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

El partit de Le Pen ha caigut al tercer lloc, mentre que el d'Emmanuel Macron ha quedat al segon.

Tot plegat deixa un parlament dividit i liderat per una força de l'extrema esquerra allunyada del centre. Macron intentarà ara formar un govern de centreesquerra per evitar un govern de Melenchon.

"França va rebutjar l'extrema dreta, (i) ara necessita desprendre's de la... part esquerrana i construir un centreesquerra per al demà, per tranquil·litzar els mercats", va dir aquest diumenge a CNBC Ludovic Subran, economista en cap d'Allianz.

"El fet que l'esquerra s'hagi convertit en el grup més fort al Parlament planteja serioses preocupacions"

Aquest resultat fa caure l'euro, que es canvia ara a 1,0832 dòlars (-0,04%). França sembla encaminada a la inestabilitat política després de la sorprenent victòria de la coalició d'esquerra i la preocupació de l'impacte en les finances tensionades del país està pressionant la divisa.

"En unir-se contra l'RN (de Marine Le Pen) a la majoria dels districtes, l'esquerra unida i els centristes del president Emmanuel Macron han relegat l'RN al tercer lloc a la segona volta de les eleccions parlamentàries. No obstant, el fet que l'esquerra s'hagi convertit en el grup més fort al Parlament planteja serioses preocupacions", adverteix Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg.

"França es dirigeix ​​cap a un període d'incertesa política i, molt probablement, cap a problemes fiscals i alguna reversió de les reformes procreixement del president Emmanuel Macron. En comparació amb la situació abans que Macron convoqués eleccions anticipades, això continua sent clarament negatiu. Al costat positiu, el resultat inesperadament feble per a l'RN és un alleujament per a la Unió Europea així com per a Ucraïna”.

El resultat de les eleccions franceses és el més rellevant d'aquest començament de setmana als mercats. L'agenda d'aquest dilluns inclou escassetat de referències, mentre que el més important de la setmana serà l'IPC dels EUA que es publica dijous i el començament de la temporada de resultats als EUA, amb les xifres de JP Morgan i Citi, divendres.

GRIFOLS I BOEING

Aquest dilluns es parla de dos clars noms propis al pla empresarial. En primer lloc, Grifols s'ha disparat (+9,70%, 9,86 euros) després després de confirmar que la família Grifols i el fons canadenc Brookfield estan negociant una OPA sobre el 100% de la companyia, notícia que ha avançat aquest dilluns Cinco Días.

El Consell d'Administració de Grifols es va reunir aquest diumenge d'urgència per estudiar l'acostament preliminar plantejat per la família catalana i el fons canadenc. L'objectiu és que aquest tingui ara accés als llibres per fer una oferta definitiva a les properes setmanes. Si tirés endavant l'operació, implicaria excloure Grifols de borsa.

Dins de l'IBEX, a més de Grifols, IAG, Fluidra i Mapfre s'han situat al capdamunt. Al costat dels descensos, Solaria, Colonial i Merlin n'han estat els pitjors.

A més, fora d'Espanya es parla de Boeing, que es declararà culpable d'un càrrec de frau criminal relacionat amb els accidents del 737 Max, mesos després que una gairebé catàstrofe al gener portés el Departament de Justícia a revisar un acord del 2021 que protegia Boeing de ser processat.

L'acord de culpabilitat, descrit en una presentació presentada aquest diumenge a la nit, requereix l'aprovació d'un jutge federal. Segons l'acord, Boeing pagaria una multa de 243,6 milions de dòlars, equivalent a la quantitat que va pagar a l'acord del 2021.

ALTRES MERCATS

El petroli baixa un 0,50%, amb el Brent als 86,30 dòlars i el WTI, als 82,80 dòlars.

L'or cau un 0,70% (2.381 dòlars) i la plata, un -1,10% (31,335 dòlars).

El bitcoin cotitza als 56.307 dòlars i l'ethereum recupera els 3.000 (3.005 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,289%.

contador