Aquest dijous el banc central nord-americà anunciarà el seu darrer moviment de política monetària
Les criptomonedes segueixen volant. El bitcoin (BTC) ha tornat a marcar un màxim històric, aquesta vegada als 76.460 dòlars, superant per primera vegada els 76.000 dòlars, impulsat pel triomf de Donald Trump i el Partit Republicà a les eleccions nord-americanes. En aquests moments, la criptomoneda reina ha moderat una mica el ral·li se situa just per sota dels 75.000 dòlars.
El repunt és més gran a les altcoins. Per exemple, l'ethereum (ETH) s'ha disparat més d'un 7% a les últimes 24 hores, molt influenciat per la creença que l'Administració Trump afavorirà els criptoactius i les finances descentralitzades (DeFi). Cal recordar que Trump és el rostre visible de World Liberty Financial, una mena de plataforma bancària basada en criptomonedes, en què també participen els seus fills.
Altres tokens com ara solana (SOL), Binance coin (BNB), XRP o cardano (ADA) han pujat amb ganes, fins a més d'un 3%. Al costat contrari, dogecoin (DOGE) cotitza amb pèrdues destacades després de disparar-se després de conèixer-se les primeres dades electorals als Estats Units.
Com us hem estat explicant, la victòria de Donald Trump ha capgirat el mercat de les criptomonedes. Les expectatives de més –i, possiblement, més laxa–regulació, així com altres promeses realitzades pel president electe, com la creació d'una reserva estratègica del BTC o la destitució del president de la Comissió de Mercat i Valors (SEC, pels seus sigles en anglès), han disparat l'optimisme al mercat. De fet, analistes com els de QCP Capital preveuen que l'impuls alcista "es mantingui fort a mesura que ens acostem al 2025".
"És difícil imaginar un resultat electoral més favorable per a la indústria, i és probable que les expectatives de millores reguladores clau augmentin als propers mesos i trimestres. Aquesta claredat podria obrir espai per a productes addicionals d'ETF de criptoactius, cobrint els principals actius i potencialment també un índex cripto més ampli, i donar més confiança als empresaris i inversors per a llançaments de tokens als EUA", assenyala David Lawant, director de recerca de la plataforma de serveis financers FalconX.
Alhora, altres analistes assenyalen que s'està produint una rotació de capital des de l'or cap al bitcoin: davant de la pujada del criptoactiu, el metall daurat ha perdut a prop de 100 dòlars des de la victòria de Trump. Segons Noelle Acheson, autora de Crypto Is Macro Now, la pujada experimentada per la criptomoneda reina a les últimes hores ha confirmat la fi d'una tendència baixista que s'havia estès durant els darrers vuit mesos. "A nivell global, els inversors se centraran cada cop més a protegir-se contra la devaluació de les monedes ia aprofitar l'efecte del mercat de Trump, ambdós factors favorables per al BTC", apunta aquest estrateg.
A curt termini, els inversors estan pendents de la decisió de política monetària que donarà a conèixer aquest dijous la Reserva Federal (Fed). El mercat espera que faci una baixada de 25 punts bàsics (pb) dels tipus d'interès, cosa que tradicionalment ha estat alcista per als criptoactius, ja que la devaluació del dòlar impulsa el creixement en sectors amb més risc. Així mateix, les dades de l'eina FedWatch de CME mostren que el consens s'inclina per una altra reducció de 25 pb al conclave del desembre, l'últim de l'any.
Però tot no és positiu. Durant els últims dies el consens ha tornat a reduir la seva previsió de retallades per al 2025, que ara se situa als 75 pb per a tot l'any enfront dels 100 pb esperats abans dels comicis presidencials als Estats Units. Al començament d'octubre, el mercat esperava set baixades de 25 pb el 2025 per a un total de 175 pb.
Paral·lelament, els rendiments dels bons del Tresor nord-americà han pujat amb molta força durant les últimes jornades davant l'expectativa d'un dèficit i inflació més gran en la primera economia del món. Tot i això, els rendiments a curt termini també podrien veure's sotmesos a certa pressió, si es té en compte la perspectiva de menys retallades de tipus per part de la Reserva Federal, que podria veure descarrilar el seu pla davant un nou repunt de la inflació.
En aquest sentit, Min Jung, analista de recerca a Presto Research, assenyala que serà clau la postura de Jerome Powell, president de la Fed, per obtenir més informació sobre el full de ruta i la visió de l'organisme. Això és especialment important, ja que aquest mes no s'actualitzen les projeccions oficials de l'organisme.