L’IBEX continua perjudicat per Catalunya: «La incertesa i la volatilitat continuaran fins que això s’aclareixi»
El selectiu espanyol continua caient després dels descensos superiors a l’1% d’ahir dilluns
Actualizado : 16:35
Com es pot interpretar l'impacte que està tenint la situació de Catalunya en la renda variable espanyola? Fins a quin punt s'està notant la incertesa? Es continuarà notant?
La situació de Catalunya fa temps que va deixar de ser un tema menor per al mercat i va passar a convertir-se en «una cosa important», un focus d'incertesa amb rellevància creixent si tenim en compte la repercussió internacional que està adquirint tot el que hi passa i l'impacte que aquesta repercussió té en els inversors estrangers.
I és que aquí tenim el quid de la qüestió: en la imatge que estem donant a l'exterior i fins a quin punt tots aquests esdeveniments estan actuant com a element dissuasori perquè els grans inversors internacionals decideixen posar els seus diners fora de les nostres fronteres..., i ho estan fent.
«Jo crec que es podria extrapolar el que va passar fa un any a Anglaterra, quan van tenir eleccions generals i referèndum, amb el que està passant aquest any a Espanya. A mesura que s'apropaven dates clau, va pujar moltíssim la volatilitat», assenyala a Bolsamanía Gabriel López, d’Inverdif EAFI.
López descriu el que vivim des de fa mesos (concretament, des de fa sis mesos): un període en què hem vist incertesa, moviments erràtics i reaccions puntuals d'empreses després de presentar resultats, però en què la valoració d'Espanya s'ha quedat enrere respecte a altres països similars.
«I continuarem en aquesta situació fins que això (la situació a Catalunya) no s'aclareixi. (...) Els inversors estrangers es mantenen al marge d'Espanya per aquest motiu i perquè tampoc no es veu que el creixement econòmic de debò s'estigui traslladant a l'economia general. Encara queda molt perquè el cicle maduri i sigui un bon moment per a la borsa espanyola», subratllen a Inverdif EAFI.
NO NOMÉS CATALUNYA ÉS UN ELEMENT DISSUASORI
Però Catalunya no és l'únic element dissuasori per als inversors estrangers. El «tema de Llatinoamèrica» continua molt present, i és un altre dels factors que porta els qui fugen dels mercats emergents a fugir també d’Espanya.
A Inverdif EAFI destaquen que cal buscar empreses que tinguin poca exposició a Espanya i a Llatinoamèrica, i que hi ha opcions. Grifols, per exemple, n’és una. «És una empresa ben posicionada i poc exposada», apunta López.
En tot cas, en termes generals, la situació de la nostra borsa continua sent feble: «Continuarem amb la mateixa tònica de fa sis mesos: molta incertesa i molta volatilitat», reitera aquest expert.