Els EUA posa en marxa una investigació especial sobre els vincles de Trump amb Rússia i apunten a pagaments de Putin

Justícia crea un Fiscalia especial per investigar la ingerència de Rússia a les eleccions dels EUA

  • El líder dels republicans a la Cambra de Representants creu que Putin va poder haver pagat a Trump
Noemí Jansana
Bolsamania | 18 mai, 2017 11:36
cbtrump52
Donald Trump, president dels EUA

L'última tempesta política que s'ha desfermat sobre el president dels EUA, Donald Trump, creix amb força sobre el republicà. Després que se l’hagi acusat, per part de diversos mitjans nord-americans, d'ingerències a la investigació que l'FBI duia a terme sobre els vincles amb Rússia de l'exassessor de Seguretat Nacional, Michael Flynn, membres del seu propi partit creuen que va poder haver rebut pagaments del mateix president rus, Vladímir Putin. Paral·lelament, el Departament de Justícia dels Estats Units ha creat una fiscalia especial encarregada d'investigar la presumpta ingerència de Rússia a les eleccions que van tenir lloc el 8 de novembre i de les quals va sortir victoriós Donald Trump. El que ja es coneix com a 'Russiagate'.

En un comunicat, el vicefiscal general, Rod Rosenstein, ha anunciat la designació de l'exdirector de l'FBI Robert Mueller per al càrrec de supervisor de la investigació, recull Europa Press. "En la meva capacitat com a fiscal general en funcions, he determinat que és d'interès públic exercir el meu autoritat i designar un conseller especial per assumir la responsabilitat en aquesta matèria", ha assenyalat al text.

"La meva decisió no suposa que s'hagi determinat que es va cometre algun delicte ni tampoc garanteix que es dugui a terme un processament", ha explicat Rosenstein i ha matisat que encara no s'ha determinat res al respecte.

Al comunicat, el fiscal general en funcions ha explicat que en el departament de Justícia es duen a terme cada any "desenes de milers d'investigacions" i ha expressat la seva "confiança en la independència i integritat" dels empleats de la Secretaria i en els procediments.

PAGAMENTS DE PUTIN

La relació entre Trump i el Govern de Moscou ha aixecat la polèmica des d'abans fins i tot que el republicà arribés a la Casa Blanca. La publicació dels correus electrònics de membres del Partit Demòcrata en vigílies de les eleccions, entre ells de l'entorn de l'excandidata Hillary Clinton, ha provocat que Washington sospiti que Rússia va interferir en els comicis per afavorir l'actual mandatari.

Des de llavors, els contactes entre l'exassessor de Seguretat Nacional i l'ambaixador de Rússia als Estats Units, Serguei Kisliak, que el van obligar a dimitir del seu càrrec menys d'un mes després d'assumir-lo, o les recents converses entre Trump i el secretari d'Estat rus, Serguei Lavrov, en les quals presumptament haurien abordat informació altament classificada, han contribuït al fet que la polèmica continuï. Amb la investigació en curs, s'espera aclarir aquests fets i el mateix president dels EUA espera que es demostri que no va existir la interferència del Kremlin en la seva campanya política.

Però segueixen sortint informacions que vinculen el magnat amb el Kremlin. El líder de la majoria republicana a la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy, va assegurar abans que Donald Trump fos nominat oficialment pel Partit Republicà com a candidat a la Casa Blanca, que havia "dues persones" que creia que havien rebut pagaments per part del president de Rússia, Vladímir Putin, i que una d'aquestes dues persones era el propi Trump.

"Hi ha dues persones a les quals crec que Putin paga: Rohrabacher i Trump", va afirmar el republicà en una conversa privada que va mantenir amb altres líders de la formació, segons una gravació de la trobada a la qual ha accedit el diari 'The Washington Post' .

contador