Bullard (Fed) demana no descartar una pujada del 0,75% i insisteix en els tipus al 3,5%

Tot i això, "més de 50 punts bàsics" no són el seu "escenari base" ara

Noemí Jansana
Bolsamania | 19 abr, 2022 10:35
james bullard fed

El president del Banc de la Reserva Federal de Sant Lluís, James Bullard, ha tornat a demostrar que és el més falcó dels falcons de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) al declarar que el banc central no ha de descartar una pujada de 75 punts bàsics. Com ja ha fet altres vegades, ha insistit que la Fed necessita actuar ràpidament per elevar les taxes d'interès al voltant del 3,5% aquest any amb múltiples augments de mig punt, encara que no tanca les portes a increments més grans.

Més de 50 punts bàsics no és el meu escenari base en aquest moment”, va dir Bullard en una presentació virtual davant del Consell de Relacions Exteriors dilluns i va afegir que l'organisme va fer aquest augment el 1994 sota la presidència d'Alan Greenspan, cosa que va conduir a una expansió d'una dècada. “No ho descartaria, però no és el meu escenari base en aquest moment”.

Els inversors digeriran aquest dimarts aquestes declaracions, ja que és un escenari "no descomptat pels mercats", comenta Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'AvaTrade. El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha apuntat a un augment de 50 punts bàsics a la reunió de la Fed del 3 al 4 de maig. Els comentaris d'altres membres del banc central des d'aleshores han endurit les expectatives que prendran aquesta via, a mesura que les autoritats de política monetària estenen un gir de to dur per frenar la inflació més alta des del 1981.

Bullard va repetir que està a favor d'una taxa d'interès al voltant del 3,5%, citant una versió de la regla de Taylor, una directriu desenvolupada per John Taylor de la Universitat de Stanford que utilitza la inflació, la taxa d'atur i una estimació de la taxa d'interès neutral –una taxa que no és contractiva ni expansiva– per arribar a la seva estimació.

"No es pot fer tot d'una vegada, però crec que ens convé arribar a aquest nivell per a finals d'any", va dir Bullard.

El primer objectiu del Comitè Federal de Mercat Obert hauria de ser aviat arribar a una taxa neutral, va dir Bullard. El comitè estima aquesta taxa al voltant del 2,4%.

El líder de la Fed de Sant Lluís va dir que parlar de recessió era prematur, ja que la Fed només havia pujat les taxes una vegada en aquest punt. Preveu que l'economia nord-americana creixerà a un ritme saludable per sobre de la seva tendència a llarg termini tant el 2022 com el 2023, i va afegir que espera que la desocupació caigui per sota del 3%.

contador