La petroliera va reduir la seva posició de caixa durant el trimestre de l'inici de l'impacte del Covid
Repsol i Telefónica viuen moments similars i, al mateix temps antagònics. Els seus negocis difereixen però són dos dels grans noms de l'Ibex que han defensat contra vent i marea el seu dividend, malgrat la tempesta econòmica provocada pel coronavirus. I totes dues presenten resultats aquesta setmana.
La primera ha estat Repsol que, malgrat anunciar pèrdues de 487 milions durant el primer trimestre de l'any, va enfilar-se a la borsa aquest dimarts més d'un 13%, fins arribar als 8,68 euros l'acció, tornant així a nivells previs a la declaració de l'estat d'alarma.
Repsol s'enlaira després de llançar als inversors un missatge de suport al seu dividend, malgrat aquests números vermells i d'assumir que el sector passa per un moment complex, per la frenada a la producció i la caiguda dels preus del petroli. La petroliera manté l'objectiu d'abonar amb càrrec a 2020 una retribució d'1 euro per acció. Al juliol, pagarà 0,55 euros per títol, sota la fórmula de ‘scrip dividend’.
A més, la companyia va recalcar aquest dimarts a la seva conferència de resultats amb els inversors que té intenció de rebaixar el seu deute net en concloure l'exercici. Deute que durant el primer trimestre s'ha incrementat, perquè al tancament de març va arribar a 4.478 milions d'euros, comparat amb els 4.220 milions del 31 de desembre de 2019.
POSICIÓ DE CAIXA
El que sí que s'ha reduït és la seva posició de liquiditat. En concloure el trimestre, es va situar en 3.434 milions d'euros, segons l'informe remès per Repsol a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Fa un any, era de 4.829 milions.
La petroliera també indica que, en aquest primer trimestre, afectat almenys per dues setmanes de la pandèmia de Covid-19, el flux de caixa de les operacions va ascendir a 596 milions d'euros, comparat amb 1.161 milions durant el mateix període de 2019. Només quant al flux de caixa lliure ha estat de 389 milions (593 fa un any). Argumenta a la CNMV que ha rebut la “devolució de l'impost sobre beneficis d'anys anteriors” i que aquesta caixa ha estat suficient per "cobrir les inversions netes, el pagament d'interessos i els dividends del període”.
TELEFÓNICA I EL CALENDARI DE DESINVERSIONS
En aquest context complex, Repsol ha convençut els inversors després de presentar resultats i, aquest dijous, li tocarà a Telefónica. En el cas de l'operadora, té compromès el pagament de 0,4 euros per acció. La meitat l'abonarà al desembre d'enguany i la resta, al juny de 2021.
De moment, la seva acció no s'enlaira al mateix ritme que la de Repsol, encara que sí ha deixat enrere la caiguda per sota dels 4 euros, els 3,6 que va tocar a mitjan març. La companyia presidida per José María Álvarez-Pallete encara els seus resultats a gairebé 4,5 euros el títol i amb el dubte de si aclarirà els seus plans de desinversió. D'una banda, cal aclarir si avancen les seves negociacions per a unir el seu negoci al Regne Unit (O2) amb el de Liberty Global. De l'altra, caldrà veure si hi ha avanços en els mercats que, a diferència de l'anterior, no considerava estratègics, com són totes les seves operacions a Amèrica Llatina, excepte el Brasil.